26. Septembra 2021.

“Putin je spreman”

Big Portal

To je danas izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je dodao Peskov, sukob u Donbasu je unutrašnji ukrajinski. On se može rešiti samo ako Ukrajinci počnu međusobno da razgovaraju.

“Predsednik Ruske Federacije je, kako se kaže, spreman već juče. A kakav imamo kamen spoticanja? Nalazimo se u situaciji da je rad na realizaciji Minskog paketa mera zašao u ćorsokak. Ukrajina ne želi da ispunjava Minske sporazume, Ukrajina želi da zameni Minske sporazume nečim drugim, ne navodeći to svojim rečima”, rekao je Peskov.

Kako je naveo, rad na realizaciji Minskih sporazuma u bezizlaznoj situaciji. Pri tome se radi na pokušajima da se reaktivira ovaj proces na nivou ministara i političkih savetnika.

Peskov je takođe istakao da Putina ne vređaju primedbe lične prirode koje mu upućuju predstavnici ukrajinskih vlasti.

“Naprotiv, to može samo izazvati žaljenje. Jer, naravno, zdrava logika diktira potrebu za kontaktima između dvojice predsednika. Ali realnost govori da su ti kontakti teško mogući sve dok se nastavlja ova pozicija Kijeva”, dodao je portparol ruskog lidera.

Peskov je 23. septembra izjavio da će se sastanak Zelenskog i Putina održati kada šefovi država utvrde konačan dnevni red.

Zelenski je u aprilu pozvao Putina da se sastanu “bilo gde” u Donbasu.

Prema njegovim rečima, različiti pogledi Kijeva i Moskve na prošlost i budućnost ne mogu se posmatrati kao problem, već kao mogućnost.

Putin je kasnije odgovorio da ako njegov ukrajinski kolega namerava da pokrene temu Donbasa, onda bi prvo trebalo da uspostavi kontakte sa rukovodstvom samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, a ne da pregovara sa trećim zemljama koje nisu strane u unutrašnjem ukrajinskom sukobu.

Istovremeno, Moskva je uvek otvorena za razgovore o odnosima Ruske Federacije i Ukrajine, naglasio je ruski lider.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare