Putin i Tokajev: Nuklearni rat nikada ne treba pokrenuti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Putin i Tokajev: Nuklearni rat nikada ne treba pokrenuti

Rusija i Kazahstan polaze od toga da nuklearni rat nikada ne treba da bude pokrenut, navodi se u zajedničkoj deklaraciji povodom 30. godišnjice diplomatskih odnosa između dve zemlje, koju su danas potpisali predsednici Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev.

Ruska Federacija i Republika Kazahstan polaze od toga da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti“, navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Kremlja, prenela je agencija TAS S.

Putin se sastao u Kremlju sa Tokajevim i rekao da Moskva veoma ceni to što je Tokajev u prvoj stranoj poseti Rusiji nakon reizbora.

„Današnja poseta je od posebnog značaja, ovo je prva poseta Tokajeva nakon što je ponovo izabran za predsednika Kazahstana i od simboličnog je značaja, jer naglašava posebnu prirodu naših odnosa“, rekao je Putin i dodao da Rusija to veoma ceni.

Zajedničku deklaraciju predsednici Rusije i Kazahstana potpisali su u Moskvi nakon njihovih razgovora.

U deklaraciji se navodi da Rusija i Kazahstan nameravaju da nastave saradnju između oružanih snaga u različitim formatima.

Predsednik Rusije je istakao da se u poslednje vreme redovno sastaje sa Tokajevim i da su se njih dvojica poslednji put sastali na samitu Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Jerevanu.

„Uvek koristimo naše sastanke da razgovaramo o aktuelnim dešavanjima. Pre svega razgovaramo o ekonomiji, jer je to osnova naših uspeha u različitim oblastima“, kazao je Putin.

On je ukazao na značajan trgovinski promet između pograničnih oblasti dve zemlje koje su, kako je rekao, „više svesne mogućnosti jedne druge i razvijaju te odnose“.

„Radili smo i u našoj tradicionalnoj i visokotehnološkoj sferi, što je od vitalnog značaja za budućnost“, naglasio je Putin.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Zbog snijega i vjetra otežan saobraćaj: Vozila zaglavljena na putu prema Jahorini

M.

Kancelarija za KiM pomaže napadnutom Bobanu Đuziću

M.

“Vašington se neće izvući kao što je bilo sa Jugoslavijom”

M.

Ostavite komentar