2. Novembra 2021.

Putin i Si Đinping na “mute”

Big Portal

On je umesto toga morao da pošalje pisani govor.

Predsednik Si, koji ne prisustvuje skpu lično, poslao je svoje uvodno obrac´anje šefovima država i vlada koji učestvuju na klimatskom samitu u Glazgovu u pisanoj formi, naveo je Rojters.

“Koliko sam razumeo, organizatori konferencije nisu obezbedili video link”, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin novinarima na redovnom brifingu.

Kineski predsednik u pisanom govoru nije ponudio nikakva dodatna obec´anja u vezi sa borbom protiv klimatskih promena, ali je pozvao druge zemlje da održe svoja i “jačaju međusobno poverenje i saradnju”.

Posmatrači klimatskog samita izrazili su zabrinutost da Sijevo fizičko odsustvo u Glazgovu znači da Kina nije spremna da ponudi više ustupaka u ovoj rundi pregovora, prenosi Tanjug.

Peking, međutim, podsec´a da je Kina vec´ dala brojna obec´anja u prošloj godini, između ostalog da c´e emisiju štetnih gasova eliminisati do 2060. godine, da c´e povec´ati ukupni solarni i vetrogeneratorski kapacitet na 1.200 gigavata do 2030. godine i od 2026. godine ograničiti upotrebu uglja.

U ponedeljak je objavljneo i da ruski predsednik Vladimir Putin takođe neće uzeti učešće na klimatskom samitu u Glazgovu, jer ni za njegovo obraćanje nije obezbeđen video-link, odnosno kako je saopštio Kremlj, organizatori samita ga nisu garantovali.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare