Putin i Bajden "oči u oči": Završen prvi dio sastanka; Metež - reagovalo obezbjeđenje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Putin i Bajden “oči u oči”: Završen prvi dio sastanka; Metež – reagovalo obezbjeđenje

Džozef Bajden i Vladimir Putin sastali su se u Ženevi, i to je njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika.

Džozef Bajden i Vladimir Putin razgovaraju u vili La Granž u Ženevi, na svom prvom sastanku, o širokoj lepezi nagomilanih problema u svetu i o odnosima dve svetske sile – bilateralnim vezama, problemimau vezi sa strateškom nuklearnom stabilnošću, navodnom ruskom uplitanju u izbore, hakovanju i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv kovida 19 i regionalne sukobe.

Ovo je njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika. Međutim, pitanje je da li će sastanak opravdati epitet istorijskog, ili će konkretni dogovori izostati a odnosi dveju zemalja ostati na niskoj komunikacijskoj frekvenciji jer razgovori predsednika dolaze u trenutku kada su odnosi Amerike i Rusije maltene dotakli dno, kako tvrde obe strane.

Putin i Bajden su se prilikom susreta rukovali.

Uoči početka samita SAD-Rusija, predsednik Švajcarske poželeo je Putinu i Bajdenu uspešan dijalog.

Američki predsednik je rekao Putinu da je sastanak oči u oči koristan, i da je će sa Putinom razgovarati o pitanjima iz sfere potencijalnih saradnika, ali i nesuglasicama.

Prema njegovima rečima, američka strana pokušava da razjasni odnose sa Rusijom, gde postoje pitanja od obostranog interesa.

Predsednici Rusije i Amerike, Vladimir Putin i Džozef Bajden, uspeli su na početku sastanka i da se nakratko našale.

U trenutku kada su novinari i snimatelji trebali da izađu iz prostorije u kojoj se održava sastanak, Putin je uz osmeh nešto rekao Bajdenu nakon čega su se obojica nasmejala.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da razgovori dvojice predsednika u uskom sastavu iza zatvorenih vrata traju više od sat vremena.

U pregovorima Putina i Bajdena objavljena je pauza pred početak susreta u širem formatu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Pregovori u uskom sastavu su završeni”, rekao je on i dodao da su onoi trajali skoro dva puna sata.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je pred početak samita da u odnosima dve zemlje ima mnogo pitanja.

Američki predsednik koji je u Ženevu doputovao u utorak po podne, naveo je uoči sastanka, da ima podršku zapadnih partnera.

Bajdenu je ovo prva poseta Evropi otkako je postao predsednik Amerike, a pre Samita u Ženevi učestvovao je na skupu sedam najrazvijenijih zemalja sveta G7 i lidera NATO alijanse u Velikoj Britaniji.

Kako je najavljeno, sastanak dvojice lidera trajati četiri do pet sati, sa pauzama i u različitim formatima, a posle toga biće održane odvojene pres konferencije.

Bajden i Putin su se poslednji put sastali pre tačno deset godina, u martu 2011, i to u Moskvi. Bajden je tada bio potpredsednik SAD, a Vladimir Putin premijer Rusije.

Američki novinari stvorili su gužvu na ulasku u salu i vili La Granž gde su se sastali predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džo Bajden, naveo je ruski novinar Pavel Zarubin.

Kako je rekao, u prostoriju gde su bili predsednici je zbog toga uspelo da uđe svega nekoliko dopisnika.

“Samo sam video da su predsednici već sedeli, a novinari su sve vreme pokušali polako da se probiju tamo. U nekom momentu sve se pretvorilo u to da predsednici sede i prosto gledaju kako novinari tamo ulaze. Treba pošteno reći da su takav haos izazvali američki novinari i američka strana, oni su sve vreme pokušavali da uvedu više fotoreportera i novinara, to je sve dovelo do toga do čega je dovelo”, rekao je Zarubin.

Na kraju je samo nekoliko novinara uspelo da prisustvuje početku sastanka Putina i Bajdena u uskom formatu.

Na ulazu je zato došlo do meteža koji je trajao više od četvrt sata, rekao je Zarubin.

“Izađite! Napustite prostoriju kad vam kažem”, obezbeđenje je guralo predstavnike medija iz prostorije gde su se sastali predsednici SAD i Rusije.

B92

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar