Putin: Degradiran sistem evropske bezbjednosti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Putin: Degradiran sistem evropske bezbjednosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u autorskom tekstu za njemački list Cajt da se bezbjednosna situacija u Evropi pogoršava i da je bezbjednost moguća samo ako joj sve zemlje daju doprinos.

  • Čitav sistem evropske bezbjednosti značajno je degradiran. Tenzije rastu i postoji realan rizik od nove trke u naoružanju – napisao je Putin povodom obilježavanja 80. godišnjice od napada nacista na Sovjetski Savez.

On je dodao da svi zajedno “propuštamo ogromne prilike koje saradnja nudi, što je posebno važno u situaciji kada se svi suočavamo sa zajedničkim izazovima, poput pandemije i teških društvenih i ekonomskih posljedica”, prenio je Sputnjik.

Putin je dodao da se Rusija opredijelila za korisne odnose sa EU i da vjeruje da je moguće izgraditi Evropu u skladu sa idejom Šarla de Gola “od Atlantika do Urala” ili, čak, “od Lisabona do Vladivostoka”.

Ipak, napisao je ruski predsjednik, EU je odlučila da krene drugačijim smjerom, što je rezultovalo ulaskom Njemačke u NATO, taj “relikt hladnog rata”, i naknadnim širenjem bloka na Istočnu Evropu.

  • Pet talasa širenja NATO saveza dogodilo se od 1999. Ta organizacija garantovala je članstvo za 14 država, uključujući nekoliko republika bivšeg Sovjetskog Saveza, što praktično sahranjuje nadu za stvarnje kontinenta bez linija podjele – objasnio je Putin.

On je napomenuo da je ova politika primorala mnoge države da naprave neprirodan izbor između Rusije i Zapada i ukazao na “ukrajinsku tragediju iz 2014” kao primjer posljedica “agresivne politike koja je dovela do toga”.

Putin je naveo da je Evropa aktivno podržala oružani državni udar u Ukrajini i da je tako sve počelo, dodavši da je tadašnji predsjednik Viktor ?anukovič već bio prihvatio sve zahtjeve opozicije.

  • Zašto su SAD organizovale udar, a evropske zemlje ga zdušno podržale, provocirajuči podjelu unutar Ukrajine i povlačenje Krima? – pitao je Putin.

Ruski predsjednik je napisao za Cajt da je Moskva spremna da obnovi partnerstvo sa Evropom, pošto postoji mnogo tema od obostranog interesa.

  • Ponavljam da Rusija podržava obnavljanje sveobuhvatnog partnerstva sa Evropom. Imamo mnogo tema od obostranog interesa. Među njima su bezbjednost i strateška stabilnost, zdravstvena zaštita i obrazovanje, digitalizacija, energetika, kultura, nauka i tehnologija, kao i rješavanje klimatskih pitanja i zaštite okoline – zaključio je Putin.

Danas objavljeno

Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana postale ključni akteri na tržištu droge u EU

M.

Ruska vojska u ofanzivi: Uništeni tenkovi, raketni sistemi, likvidirani vojnici

M.

Najmanje osam ljudi poginulo u klizištu na Iskiji

M.

Ostavite komentar