22. Decembra 2022.

Putin: Cilj Rusije okončati rat u Ukrajini

Big Portal

Odgovarajući novinarima, ruski predsjednik je rekao: “Naš cilj nije zavrtjeti vihor vojnog sukoba, već, naprotiv, okončati ovaj rat. Težimo tome i nastavićemo težiti.” Rojters je citirao Putina koji je rekao: “Težićemo tome da se tome stane na kraj, i što prije to bolje, naravno.”

Odgovarajući na snabdijevanje Ukrajine oružjem od strane SAD-a, posebno sistemom protivvazdušne odbrane Patriot, Putin je rekao da će se pronaći “protivotrov”. Rekao je da je “Patriot” stari odbrambeni sistem. Rojters ga je citirao kako je rekao: “Patriot je bio ‘prilično star’ i nije radio kao ruski sistem S-300. U redu, uzećemo to u obzir i uvijek će se naći protivotrov.”

Rusija je kritikovala nedavnu posjetu ukrajinskog predsjednika SAD-u i njegovo obraćanje američkom Kongresu. Potparol ruskog predsjednika, Dmitri Peskov rekao je da nema znakova da je Ukrajina spremna za mirovne pregovore. Rusija je tvrdila da SAD vodi posrednički rat s Rusijom.

Obraćajući se američkom Kongresu, Zelenski je rekao: “Uprkos svim scenarijima propasti i mračnjaštva, Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i zdrava. Pobijedili smo Rusiju u borbi za umove svijeta.” Govoreći o američkoj pomoći Ukrajini, Zelenski je dodao: “Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokratiju s kojim se nosimo na najodgovorniji način”, prenosi “The Week

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare