Pušenje u trudnoći povećava rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pušenje u trudnoći povećava rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi

Pušenje u trudnoći šteti disanju nerođene bebe i povećava rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi (SIDS), navodi se u novom istraživanju.

Nikotin u duvanu oštećuje moždane ćelije koje kontrolišu jezik, sprečavajući ga da se kreće i otvara disajne puteve. Poznati i kao hipoglosalni neuroni, oni upravljaju nervima koji polaze od sive materije do donje strane jezika.

Otkriće do kog su došli naučnici sa Univerziteta Arizona, ukazuje na potencijalni mehanizam pomoću kojeg novorođenče prestaje da diše tokom sna, što dovodi do SIDS-a.

Dr Lila Volman, neuronaučnica sa Univerziteta u Arizoni, i vodeća autorka studije objasnila je da hipoglosalni živac aktivira mišiće jezik, međutim kada je on oštećen može doći do izostanka reakcije tog mišića, što dovodi do iznenadne smrti kod beba, odnosno SIDS-a.

Njen tim je pacove izložio nikotinu u materici i tokom prvih nekoliko dana života. Zatim su izmjerili električnu aktivnost hipoglosalnih neurona tokom normalnog disanja i kada je disanje stresno.

“Izlaganje fetusa nikotinu u ranom periodu života moglo bi oslabiti njihove respiratorne reflekse, povećavajući njihovu podložnost sindromu iznenadne smrti odojčadi, usled zastoja disanja. Ovo bi moglo dovesti do intenzivnije inhibicije hipoglosalnih neurona kao odgovora na nikotin”, rekla je dr Volman.

Pušenje je godinama povezano sa SIDS-om, ali razlog za tu vezu ostao je misterija. Stručnjaci vjeruju da je smanjenje posljedica upravo u smanjenju broja žena koje puše tokom trudnoće, ali i podizanja svesti o opasnim uslovima spavanja.

I jedno i drugo su poznati faktori rizika za iznenadnu smrt odojčadi.

Ostale mjere koje smanjuju rizik uključuju spavanje beba u krevetiću pored kreveta u kome su roditelji prvih šest mjeseci.

Beba bi trebalo da spava na leđima, a u krevecu ne bi trebalo da budu jastučići, bespotrebni ćebići i plišane igračke.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Ove četiri vrste voća izuzetno su zdrave, a mogu usporiti i proces starenja

V.R.

Predugo razmišljanje zaista može da iscrpi mozak

V.R.

Šta je „pravilo tri minuta“ nakon tuširanja i zašto ga dermatolozi preporučuju

V.R.

Ostavite komentar