Pušenje marihuane više od jednom mjesečno izaziva srčani udar, ali naučnici našli rješenje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pušenje marihuane više od jednom mjesečno izaziva srčani udar, ali naučnici našli rješenje

Oni koji puše marihuanu više od jednom mesečno imaju povećan rizik od srčanih bolesti i srčanog udara, pokazalo je novo istraživanje. Pokazala je studija objavljena u časopisu “Cell”.

Iako su prethodne studije pokazale vezu između kanabisa i vaskularnih bolesti, najnovije istraživanje baca svetlo na celu pozadinu ovog mehanizma. Osim toga, imaolo je veoma veliki uzorak – stručnjaci su analizirali podatke pola miliona ispitanika.

Tokom testiranja na miševima, naučnici su otkrili da psihoaktivna supstanca u marihuani – tetrahidrokanabinol (THC) – može da izazove upalu endotelnih ćelija koje oblažu unutrašnju površinu srca, krvnih i limfnih sudova, kao i aterosklerozu (otvrdnjavanje ili zadebljanje arterija).

Što se tiče dela studije sprovedene na ljudskim subjektima, istraživači su analizirali podatke od 500.000 učesnika projekta UK Biobank. Oko 11.000 njih pušilo je travu više od jednom mesečno, što im je uveliko povećalo šanse da dobiju srčani udar.

Štaviše, oni koji redovno puše marihuanu imaju veći rizik, za razliku od onih koji je ne konzumiraju, da dobiju prvi srčani udar pre 50. godine. Ovakvi rani srčani udari mogu povećati rizik od budućih epizoda i pojave drugih vaskularnih bolesti.

Prilikom analize podataka, naučnici su uzeli u obzir i druge faktore koji utiču na zdravlje ispitanika, kao što su starost, indeks telesne mase i pol, piše Science Alert.

Nakon konzumiranja marihuane povećava se broj inflamatornih ćelija

Stručnjaci su potom uradili sopstveno testiranje na pojedincima koji su konzumirali kanabis i otkrili da se tri sata nakon pušenja marihuane broj zapaljenskih molekula u krvi dobrovoljaca značajno povećao. Takvi zapaljenski procesi mogu dovesti do srčanog udara.

Kao što je već pomenuto, dodatni testovi su pokazali da THC podstiče upalu u laboratorijski uzgojenim ljudskim endotelnim ćelijama i da se aterosklerotski plak razvija kod miševa kojima je ubrizgan THC.

Pošto THC deluje tako što se vezuje za receptor u ljudskom mozgu koji se zove CB1, naučnici su pokušali da pronađu molekule koji bi mogli da ograniče ovo vezivanje kako bi smanjili štetne efekte kanabisa. To jest, tražili su antagoniste – supstance koje ometaju aktivaciju receptora.

Rešenje problema – genistein?

Otkrili su da genistein, prirodni molekul koji se nalazi u soji, može blokirati štetne efekte THC-a kod miševa (zapaljenje i aterosklerozu) dok očuva one koji su korisni za medicinsku upotrebu (uključujući smanjenje bola i apetita).

U strahu od neželjenih efekata, kao što su anksioznost i poremećaji raspoloženja, stručnjaci su do sada oklevali da testiraju CB1 antagoniste na ljudima. Ali dosadašnji rezultati pokazuju da ne bi trebalo biti takvih problema kada se koristi genistein.

“Genistein je potencijalno bezbedniji lek od prethodnih CB1 antagonista. Već se koristi kao dodatak ishrani, a 99 odsto ostaje izvan mozga, tako da ne bi trebalo da izazove bilo kakve ozbiljne neželjene efekte”, smatraju stručnjaci.

Sledeći korak je sprovođenje kliničkih ispitivanja na ljudima kako bi se videlo da li genistein zaista može da smanji rizik od srčanih oboljenja kod korisnika kanabisa

Danas objavljeno

Ćuftice sa tjesteninom u bešamel sosu

Zeljka

Stručnjaci objasnili zašto restriktivne dijete nisu zdrave nakon porođaja

Zeljka

SZO o majmunskim boginjama: Nema potrebe

Zeljka

Ostavite komentar