20. Januara 2020.

Pušenje klasičnih i e-cigareta povećava rizik od moždanog udara

Big Portal

Takođe postoji zabrinutost da bi ta navika mogla da dovede do konvencionalnog pušenja cigareta.

Jednako zabrinjavajući nalazi došli su iz nove studije koja je objavljena u “American Journal of Preventive Medicine”. Studija je otkrila da se mladi koji puše i tradicionalne i e-cigarete suočavaju sa znatno većim rizikom od moždanog udara.

„Već odavno je poznato da je pušenje cigareta među najznačajnijim faktorima rizika za moždani udar“, kaže glavni istražitelj Tarang Parek sa Univerziteta Džordž Mejson.

Važna poruka

Studija je utvrdila da je kod odraslih koji su pušili i tradicionalne i e-cigarete skoro dvostruko veći rizik od moždanog udara u poređenju s klasičnim pušačima.

Ovaj rizik se povećao na skoro tri puta u poređenju sa nepušačima. Rezultati su takođe pokazali da nema velike prednosti prelaska sa tradicionalnih na e-cigarete.

Ova studija se oslanjala na podatke koji se prijavljuju samostalno, što je ograničenje. Međutim, nalazi dokazuju potrebu za obimnim, dugoročnim studijama koje bi potvrdile štetne uticaje na zdravlje koje e-cigarete izazivaju i koji sastojci su odgovorni.

“Ovo je važna poruka mladim pušačima koji e-cigarete doživljavaju kao manje štetne i smatraju ih sigurnijom alternativom”, navodi Parek.

Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Izovr. N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare