7. Decembra 2019.

Puščana zrna kojim je ubijen JFK dostupni u 3D digitalnoj verziji

Big Portal

Za pravljenje replike obratili su se balističkom timu Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST), koji su upotrebili tehniku nazvanu „focus variation microscopy“.

Ona koristi mikroskop sa različitim fokusnim tačkama pomoću kojih fotografiše predmet. Na osnovu takvih, različito fokusiranih detalja, tim je u mogućnosti da kreira 3D površinu. To je vremenski zahtevan posao i naučnici iz NIST-a kažu da su potrošili „nebrojeno mnogo časova“ rada na tom projektu.

Ova metoda omogućila je naučnicima da kreiraju replike koje su toliko verne originalima da se na njima nalaze i detalji (ogrebotine i zarezi), koji nisu vidljivi golim okom. Pored dva metka koja su bila fatalna za predsednika Kenedija, napravljena je replika i „magičnog metka“ koji je pogodio i predsednika i teksaškog guvernera Džona Konalija. Ovaj metak je bio osnova za poznatu teoriju jednog metka. Takođe, napravljene su replike dva metka koje su vlasti ispalile iz puške Li Harvi Osvalda, kao i metka koji je ranije ispaljen iz iste puške.

Razlog za ovaj projekat bio je što Nacionalna Arhiva konstantno dobija veliki broj zahteva za pregled i analizu pomenutih puščanih zrna. Kreiranjem njihove digitalne kopije, dobijen je kompromis koji će omogućiti da istraživači mogu da ih vide i proučavaju, bez direktnog dodira sa originalima.

Izvor: Engadget/PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare