Pupovac ponovo na udaru hrvatske desnice: "Koji političar iz srpske manjine nije problematičan" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Pupovac ponovo na udaru hrvatske desnice: “Koji političar iz srpske manjine nije problematičan”

Predsednik Samostalne demokratske srpske stanke (SDSS) Milorad Pupovac ponovo se našao na udaru hrvatske desnice i premijera Andreja Plenkovića.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stanke (SDSS) Milorad Pupovac ponovo se našao na udaru hrvatske desnice i premijera Andreja Plenkovića.

Ovog puta zbog izjave ljubljanskom Delu da se predsednička kampanja u Hrvatskoj vodi sa “izrazito desnih” protivmanjinskih pozicija i da se poslednjih nekoliko godina u društvu generiše “ideologija mržnje”.

Pupovac je u opširnom intervjuu Delu rekao prošle sedmice da bi svemu tome u Hrvatskoj morale da se suprotstave vladajuće i opozicione stranke i građani.

“Kampanja za predsedničke izbore, a posebno među desnim kandidatima, vodi se za sada s izrazito desnih pozicija. To u našim okolnostima znači s protivmanjinske i protivsrpske pozicije, s pozicije krajnjeg istorijskog revizionizma”, rekao je Pupovac.

Istakao je da se time lako generiše “ideologija mržnje”, što se videlo poslednjih sedmica u odsutnosti njihove osude nasilja protiv Srba i pozivima nekih kandidata na zabranu SDSS-a i njenog predsednika.

Istoričar Tvrtko Jakovina je gostujući na zagrebačkoj televiziji N1 upitan da komentariše osude hrvatske desnice prema lideru SDSS, zapitao: “Ako je Pupovac problematičan, koji političar iz srpske manjine to nije?”

Jakovina je rekao i da način na koji se Hrvatska bavi ideološkim temama – koje nisu bez potrebe – nije način koji bi društvo pomakao napred.

“Teško je reći zašto o tome toliko pričamo. Mi smo u 30 godina nezavisnosti izgubili 750.000 stanovnika, dok je susedna Slovenija porasla za minimalni broj od 20.000, ali je porasla”, rekao je Jakovina.

Istakao je da je taj podatak za Hrvatsku sada gori od klimatskih promena, a klimatske promene nam, kaže, neće olakšati situaciju.

“Hrvatska se okrenula od važnih pitanja, koje je doduše teško rešavati”, naveo je Jakovina i dodao da Hrvatska “nije ništa naučila”.

Jakovina kaže da bi Hrvatska trebalo prvo da se upita ko su zapravo udruženja koja su proizasla iz Domovinskog rata i koja je danas uloga nekoga ko je bio hrabar ’93. ili od ’91. do ’95.

Ministar odbrane Damir Krstičević je, pak, dolazeći na sastanak veterana HDZ, održanom u centrali te stranke, najpre pokušao da izbegne odgovor na pitanje televizije N1 da li je Pupovac preterao u svojim izjavama, a na insistiranje novinarke samo je kratko kazao: “Jeste”.

Na Pupovčev intervju reagovala je i Zajednica udruženja ratnih veteana (HVIDRA), poručivši da Pupovac “seje mržnju prema hrvatskom narodu”.

Članovi HVIDRA su Pupovca nazvali “potrčkom” srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kao “posebno žalosnim” ocenili to što Pupovac predaje njihovoj deci kao vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu.

Predsednik HVIDRA i zastupnik HDZ u Hrvatskom saboru Josip Đakić je rekao da je izjava Pupovca Delu neprimerena i da bi trebalo već jednom da stane sa tim.

“Pojedinac ne može baš samo tako da vređa Hrvatsku i branitelje”, rekao je Đakić i dodao da će o svemu tome još jednom razgovarati sa 1.100 ljudi ovog vikenda u Makarskoj na Svehrvatskom sportskom takmičenju invalida Domovinskog rata.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Opozicija u Srpskoj sutra predaje zahtjev za poništavanje izbora za predsjednika

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar