9. Marta 2021.

Punjenje baterija za samo pet minuta bi moglo da ojača tržište električnih automobila

Big Portal

Specijalisti za ultrabrzo punjenje u StoreDotu su razvili prvi generaciju litijum-jonske baterije koja se po vremenu punjenja može takmičiti s punjenjem standardnih vozila na benzinskim stanicama.

“Menjamo čitavo iskustvo za vozače, problem zbog dometa… toga da možete da ostanete na autoputu bez pogona”, kaže osnivač StoreDota Doron Myersdorf. Inovacija bi mogla da spasi sate potrebne za punjenje električnog automobila, kaže Myersdorf. U ovom trenutku proizvođači testiraju stotine prototipova.

Njegova firma sa sedištem u Herzliyi blizu Tel Aviva ima podršku četiri ključna ulagača – nemačkog Daimlera, British Petroleuma, Samsunga i TDK. Myersdorf, koji je firmu osnovao 2012., testirao je baterije na telefonima, dronovima, skuterima pre nego što se posvetio velikom zalogaju – električnim vozilima.

“Želeli smo da pokažemo da možete uzeti litijum-jonsku bateriju i da zamenite neke elemente a zatim je napunite za pet minuta”. Zamenili su izvorni grafit u baterijskoj anodi sa silikonom.

“Tu fantastičnu inovaciju litijum-jonske baterije smo podigli do ekstremno brzih sposobnosti punjenja”, dodao je Myersdorf.

Električna vozila su još uvek skupa i u 2019. su predstavljala tek 2,6 posto globalno prodatih automobila, prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Po Myersdorfu, što se svet brže prebaci na električna vozila to bolje jer veruje da će to imati ogromni uticaj na planetu.

Međutim, recikliranje tih baterija ostaje problem. Svaka ima životni vek od 3000-3500 punjenja.

“Moramo da uspostavimo sistem recikliranja, a to se tek radi”, kaže Eric Esperance, analitičar u konsultantskoj firmi Roland Berger.

Izvor:Seebiz.eu

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare