28. Novembra 2021.

Punjene zapečene jabuke!

Big Portal

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 250 ml bademovog mlijeka
  • 30 g đumbira
  • 1½ kukuruznog škroba
  • 25 ml javorov sirup
  • 35 g pistacija
  • 30 g badema
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 40 g osušene kajsije
  • 45 ml amaretta
  • 4 kašičice meda
  • so

Oguli đumbir i stavi u posudu sa bademovim mlijekom, kukuruznim škrobom i javorovim sirupom i dobro promješaj. Stavi u mikrovalnu na 4 minute. Prekrij plastičnom folijom i ostavi na stranu.

Stavi na pleh pistacije, bademe, dio maslinovog ulja i so i peci 12 minuta na 200 ° C, ili dok ne porumene. Pusti da se ohladi.

U međuvremenu, isperi jabuke hladnom vodom i osuši. Odreži vrh. Pažljivo izdubi jabuke, tako da ostanu cijele.

U blenderu smiksaj pržene pistacije i bademe sa malo maslinovog ulja, suhim kajsijama, amarettom i 2 kašičice meda, sve dok ne dobiješ grubu pastu.

U malu posudu, stavi maslinovo ulje i med. Izdubljene jabuke premaži ovom mješavinom i peci 10 minuta na 190 ° C.

Foto: kitchenstories.com

Jabuke nafiluj smjesom od badema i pistacija i ukrasi sjeckanim pistacijama. Posluži sa bademovim i đumbirovim sosom.

Uživaj!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare