Punjene zapečene jabuke! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Punjene zapečene jabuke!

Na sreću, ove godine je zabilježen rekordan urod jabuka, pa ako nemaš ideju kako konzumirati ovu zdravu voćku, imamo sjajan recept. Za pripremu ove ukusne poslastice trebaće ti 30 minuta vremena.

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 250 ml bademovog mlijeka
  • 30 g đumbira
  • 1½ kukuruznog škroba
  • 25 ml javorov sirup
  • 35 g pistacija
  • 30 g badema
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 40 g osušene kajsije
  • 45 ml amaretta
  • 4 kašičice meda
  • so

Oguli đumbir i stavi u posudu sa bademovim mlijekom, kukuruznim škrobom i javorovim sirupom i dobro promješaj. Stavi u mikrovalnu na 4 minute. Prekrij plastičnom folijom i ostavi na stranu.

Stavi na pleh pistacije, bademe, dio maslinovog ulja i so i peci 12 minuta na 200 ° C, ili dok ne porumene. Pusti da se ohladi.

U međuvremenu, isperi jabuke hladnom vodom i osuši. Odreži vrh. Pažljivo izdubi jabuke, tako da ostanu cijele.

U blenderu smiksaj pržene pistacije i bademe sa malo maslinovog ulja, suhim kajsijama, amarettom i 2 kašičice meda, sve dok ne dobiješ grubu pastu.

U malu posudu, stavi maslinovo ulje i med. Izdubljene jabuke premaži ovom mješavinom i peci 10 minuta na 190 ° C.

Foto: kitchenstories.com

Jabuke nafiluj smjesom od badema i pistacija i ukrasi sjeckanim pistacijama. Posluži sa bademovim i đumbirovim sosom.

Uživaj!

Ultra.ba

Danas objavljeno

Piće koje ne bi trebalo da naručujete u kafićima – prepuno je bakterija

Vanja A

Kako da na najjednostavniji način spremimo GRAŠAK? Recept je brz i lak

Vanja A

Otkriven novi virus iz porodice koronavirusa

Vanja A

Ostavite komentar