Sastojci:
- 4 jabuke
- 250 ml bademovog mlijeka
- 30 g đumbira
- 1½ kukuruznog škroba
- 25 ml javorov sirup
- 35 g pistacija
- 30 g badema
- 60 ml maslinovog ulja
- 40 g osušene kajsije
- 45 ml amaretta
- 4 kašičice meda
- so
Oguli đumbir i stavi u posudu sa bademovim mlijekom, kukuruznim škrobom i javorovim sirupom i dobro promješaj. Stavi u mikrovalnu na 4 minute. Prekrij plastičnom folijom i ostavi na stranu.
Stavi na pleh pistacije, bademe, dio maslinovog ulja i so i peci 12 minuta na 200 ° C, ili dok ne porumene. Pusti da se ohladi.
U međuvremenu, isperi jabuke hladnom vodom i osuši. Odreži vrh. Pažljivo izdubi jabuke, tako da ostanu cijele.
U blenderu smiksaj pržene pistacije i bademe sa malo maslinovog ulja, suhim kajsijama, amarettom i 2 kašičice meda, sve dok ne dobiješ grubu pastu.
U malu posudu, stavi maslinovo ulje i med. Izdubljene jabuke premaži ovom mješavinom i peci 10 minuta na 190 ° C.
Jabuke nafiluj smjesom od badema i pistacija i ukrasi sjeckanim pistacijama. Posluži sa bademovim i đumbirovim sosom.
Uživaj!
Ultra.ba