19. Jula 2020.

Punjene tikvice

Big Portal

Prvo se izdinsta meso

Sastojci:

    3 tikvice

    2 paradajza

    šolja pirinča

    300 grama mlevenog mesa

    1 crni luk

    so, biber

    bosiljak, začini

Priprema:

Crni luk se očisti, isjecka, posoli, pobiberi i kratko proprži. Onda se doda mlejveno meso sa začinima i izdinsta. Doda se pirinač koji je prethodno stajao u vodi zbog skroba.

Kuvaju se 20 minuta

Za to vrijeme se tikvice, presjeku na pola ukoliko su male, (velike na tri dijela) i ukloni peteljka sa kraja.

Unutrašnjost tikvice se dubi pažljivo kašikicom. Unutrašnjost tikvice se baci, a one se postave u dubokoj šerpi tako da stoje.

Paradajzom popunite praznine između tikvica.

Paradajz se opere i isjeku se kapice veličine otvora tikvica. Ukoliko nema dovoljno tikvica parčad paradajza zabodite između njih da bi stajale uspravno. Tikvice pažljivo napunite mljevenim mesom i pirinčem, a onda otvor zatvorite kapicom od paradajza.

Tikvice polijte vodom koju ste sipali u tiganj u kojem se dinstalo meso. Polijte ih sa toliko vode da ogreznu. Tikvice se kuvaju najmanje 20 minuta dok se pirinač ne skuva, a da su gotove proveri se viljuškom da li su omekšale.

nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare