20. Februara 2020.

Punjači će uskoro biti prošlost: Naučnici stvorili struju iz vazduha

Big Portal

Ovaj uređaj uskoro bi mogao da puni baterije naših mobilnih telefona. Jedna od najvažnijih pogodnosti ovoga bila bi, naravno, potpuna eliminacija punjača iz svakodnevnog korišćenja.

Bežični punjači koriste elektromagnetnu indukciju za punjenje baterija telefona i drugih uređaja. Ipak, inženjeri su pronašli drugačiji način punjenja koji ne koristi ovu tehnologiju pri obavljanju funkcije. Air-gen generator koristi prirodni protein za stvaranje elektriciteta iz vodene pare.

“Struju dobijamo iz vazduha”, kaže inženjer i docent elektrotehnike Džun Jao, sa Univerziteta Masačusets. Do velikog otkrića došao je u saradnji s profesorom Derekom Lovlijem.

Generator koristi film koji se meri nanometrima. Reč je o proteinskoj žici napravljenoj od mikroba Geobacter sulfurreducens, koji proizvodi električnu energiju. Žice su povezane elektrodama i provode struju koristeći vodenu paru koja se nalazi u vazduhu.

Najčudesnija mala struktura ikada

“Air-gen stvara čistu energiju radeći bez prekida. To je najčudesnija mala proteinska struktura ikada stvorena”, objašnjava profesor Lovli.

Air-gen se trenutno može koristiti za napajanje malih uređaja, ali naučnici žele da poboljšaju njegovu funkciju. Jedan od prvih ciljeva jeste korišćenje Air-gena za punjenje pametnih satova i fitness narukvica.

Ako uspeju u svojoj nameri, pokušaće da osbosobe ovaj uređaj i za punjenje mobilnih telefona i tako da eliminišu potrebu za klasičnim punjačima koji se koriste trenutno.

“Konačni cilj biće da napravimo velike sisteme za proizvodnju struje“, kaže profesor Lovli i dodaje da se struja može dobiti čak i iz boja za zidove, prenosi Index.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare