Punih 16 godina od martovskog pogroma - BIGportal.ba
Region Vijesti

Punih 16 godina od martovskog pogroma

Danas će biti obilježeno 16 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, u kojem je ubijeno 19 ljudi, protjerano 4.000 Srba, uništeno 900 srpskih kuća, oskrnavljeno ili spaljeno 39 crkava i na hiljade spomenika po grobljima širom Kosmeta.

Obilježavanje će, uprkos proglašenoj vanrednoj situaciji zbog virusa korona, organizovati Eparhija raško-prizrenska, Dom kulture “Gračanica” i Udruženje porodica kosmetskih stradalnika.

Iz Organizacionog odbora je najavljeno da će u manastiru Gračanica od 11.00 časova biti služen parastos.

Potom će biti položene bijele ruže ispred umjetničke instalacije MISING, postavljene u dvorištu Doma kulture.

Zatim će biti otvorena izložba radova sa Likovne kolonije “Јesen u Prizrenu 2019. godine”.

Iz Organizacionog odbora navode da Dom kulture u Gračanici svake godine organizuje program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i bibliotečke građe.

  • Već pet godina se u Svetim Arhangelima kod Prizrena organizuje Likovna kolonija “Јesen u Prizrenu” posvećena obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa – ističe se u saopštenju.

Podsjeća se da su prošle jeseni istaknuti slikari iz Srbije i Crne Gore ostavili vrijedna umjetnička djela inspirisana Prizrenom, njegovim nasljeđem i ličnostima koje su obilježile kulturnu i duhovnu istoriju Kosova i Metohije.

Danas se navršava 16 godina od martovskog pogroma u kojem su, u prisustvu 45.000 pripadnika NATO-a, na meti Albanaca bili svi koji su govorili srpskim jezikom, kao i sve što čini srpsku kulturnu i vjersku baštinu na Kosovu i Metohiji.

Martovski pogrom 2004. godine najmasovniji je progon Srba sa Kosmeta nakon 1999. godine.

Danas objavljeno

Čak je i Kina zabrinuta

M.

Susret iznad Crnog mora – ruski Suhoj ponovo presreo francuske “miraže”

M.

Osumnjičena za terorizam finansirala muža i članove IS u Siriji

M.

Ostavite komentar