Možemo uživati tokom cele godine, a jede se cela biljka, pošto su listovi posebno bogati beta-karotenom i vitaminom C koji se gubi kuvanjem ili pečenjem, preporučuje se da se listovi češće jedu sirovi, npr. u salati.
Sa 100 g praziluka u organizam unosimo samo 61 kcal i 2,9 g ugljenih hidrata, ali zato dobijamo čak 1,8 g dijetetskih vlakana. Zbog toga je idealan za one koji paze na svoju težinu ili imaju problema sa neredovnom i tvrdom stolicom. Praziluk je blažeg ukusa i sadrži više proteina od crnog luka, pa je bolji izbor za ljubitelje sporta koji brinu o svom fizičkom zdravlju i izgledu mišića. Dobar je izvor vitamina B grupe, važnih za pravilno funkcionisanje nerava i zdravlje kože.
Pravo je skladište gvožđa, mangana, kalijuma i magnezijuma, minerala koji se povezuju sa zdravljem kardiovaskularnog sistema. Jedan od njegovih najvrednijih sastojaka je sumpor, koji gradi razne fitokemikalije u praziluku. Praziluk sadrži tiosulfonate, koji se pretvaraju u sulfide kada se biljka iseče ili zgnječi. Sulfidi su fitokemikalije koje deluju kao prirodni antibiotici u telu, pa doprinose prevenciji i lečenju bakterijskih infekcija.
Osim toga, snižavaju krvni pritisak i holesterol i tako pomažu u očuvanju zdravlja srca, mozga i krvnih sudova. Poznato je i da jačaju odbranu organizma, korisne su u prevenciji malignih bolesti, aktiviraju enzime koji učestvuju u detoksikaciji organizma. U praziluku ima i dosta eteričnih ulja koja podstiču lučenje probavnih sokova i mokrenje, zbog čega je poznat kao veliki prijatelj probavnog i urinarnog sistema. Zbog snažnog diuretičkog dejstva, ova namirnica ima značajno mesto u dijetalnoj terapiji bubrežnih oboljenja.
Ovo povrće je veoma dobro protiv bakterija i gljivica u crevima, a deluje čim ga pojedete.Takođe, dobar je u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola, a dobro utiče na izlučivanje urina. Obzirom da je najkorisniji za crevnu floru, time pomaže i detoksikaciji organizma. Deluje blago laksativno, a preventivno je namanjen i protiv hemoroida. Sadrži i velike količine biljne sluzi, pa se u poslednje vreme praziluk sve više koristi kao ekspektorans.