9. Decembra 2020.

“Pukli” su

Big Portal

Naime, broj novozaraženih koronavirusom po glavi stanovnika u toj zemlji sada je više nego dulo veći nego u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Španiji.

Švedska je postala poznata po tome što je od početka pandemije insistirala na imunitetu krda, zbog čega dugo nije preduzimala nikakve korake u borbi s koronavirusom.

Sada međutim ima duplo veću stopu smrtnosti od svojih nordijskih suseda. Neki delovi Švedske imaju stope zaraze kao neka od najvećih evropskih žarišta, a ukupno je prijavila 278.912 slučajeva, piše “Blic”.

Takođe je samo prošlog meseca zabeležila više od 1.000 novih smrtnih slučajeva, ukupno više od 7.000. U poređenju sa tim, Norveška, koja je nacionalnu blokadu započela 12. marta, od početka epidemije imala je samo 359 smrtnih slučajeva od kovida-19.

Švedska vlada na kraju je morala da uvede mere koje su na proleće bile nezamislive – okupljanja su ograničena na osam osoba, zabranjena je prodaja alkohola posle 22 sata, a srednjoškolci su poslati na onlajn nastavu. Takođe, sve je više kritika na račun vodećeg epidemiologa Andersa Tegnela, arhitekte “mekog” pristupa zdravstvenoj krizi, koji je nedavno izjavio da i dalje misli da nošenje maski nije neophodno.

Švedska je dostigla veću stopu zaraze po glavi stanovnika od bilo koje druge velike zapadnoevropske zemlje. Stopa od 346 slučajeva na 100.000 stanovnika zabeležena prošle nedelje dvostruko je veća od one u Velikoj Britaniji (151), Španiji (121) i Nemačkoj (155).

Prošle nedelje Švedska je zabeležila i rekordnih 35.783 novih slučajeva. Broj umrlih je veći nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno, prenosi “San”.

“Ove godine Božić neće biti kao pre”
Premijer Stefan Leven najavio je prošle nedelje da će srednje škole biti zatvorene do 6. januara. On je govorio o “novoj normalnosti“ za društvo u kojoj ljudi “ne idu u teretane, ne idu u biblioteke, ne priređuju večere“, a prošlog meseca je krivicu za katastrofalne brojke svalio na građane, rekavši da je ove jeseni “previše njih zanemarilo savete i preporuke“.

“Nova normalnost” će, kako stvari stoje, važiti i za praznike. Leven je u utorak poručio Šveđanima da će tokom božićnih i novogodišnjih praznika javna okupljanja u celoj zemlji biti limitirana na najviše osam ljudi, što bi trebalo da važi i za kućna okupljanja.

“Ove godine Božić neće biti kao pre”, predočio je.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare