26. Novembra 2021.

“Pukla ljubav”: Dragi Emanuele…Makron pobjesnio

Big Portal

Naime, portparol francuske vlade Gabrijel Atal je izjavio da je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen obavestio svoju britansku koleginicu Priti Pratel da ona više nije dobrodošla na nedeljnom sastanku organizovanom u Francuskoj o pitanjima ilegalnih migranata.

Otkazivanje je usledilo nakon pisma koje je britanski premijer Boris Džonson uputio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, u kojem je kritikovao Francusku zbog načina na koji se bavi pitanjem ilegalnih migracija i trgovinom ljudima, prenosi agencija Rojters.

“To pismo je bilo formalno loše i njegov sadržaj je neprikladan”, izjavio je Atal za BFM TV povodom Džonsonovog pisma Makronu.

U sklopu eskalacije političke krize nakon pogibije 27 migranata u kanalu Lamanš, Darmanen je poručio da je Francuska razočarana pismom.

“Iznošenjem toga u javnost postalo je još gore. Smatramo javno pismo britanskog premijera neprihvatljivim i suprotnim našim razgovorima između partnera. Kao rezultat toga, Priti Patel više nije pozvana”, izjavio je Darmanen.

Džonson je u svom pismu predsedniku Makronu predložio pet koraka kako bi se izbeglo ponavljanje tragedije od srede. Među predloženim merama su aktiviranje zajedničkih patrola kako bi se sprečilo da veći broj brodova napusti francuske obale, kao i primena najnaprednije tehnologije, poput senzora i radara.

Predložene su i uzajamne pomorske patrole u međusobnim teritorijalnim vodama i nadzor iz vazduha, kao i veća saradnja zajedničkih obaveštajnih službi.

Takođe je predložio pregovore o postizanju sporazuma o povratku izbeglica između Ujedinjenog Kraljevstva i EU.

“Sporazum sa Francuskom o prihvatu migranata koji prelaze kanal ovom opasnom rutom bi imao automatski i značajan uticaj“, naveo je Džonson u pismu, a preneo Tanjug.

(Tanjug Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare