4. Augusta 2019.

Pucnjava ispred crkve u Požarnici

Big Portal

U petak 02. avgusta preko 1000 Srba porijeklom iz Požarnice i drugih prijeratnih srpskih sela Tuzlanskog kraja se okupio u Požarnici da obilježi seosku slavu Ilindan.

U popodnevnim satima na skup je autom došao jedan od komšija iz naselje Bare Bošnjačke nacionalnosti i ispucao cijeli šanžer iz vatrenog oružja kalibra 9 milimetara, pred očima policije, i zatim pobjegao. Čaure su ostale na mjestu pucanja a narod koji je došao da obiđe groblja i imanja se odmah razišao.

Policija je krenula u potjeru za počiniocem i nije usjela da ga stigne.

Iz želje da ne stvaramo nelagodnu kod rijetih povratnika u Tuzlanski kanton tek danas je odlučeno da se javnost obavijesti o ovom incidentu, iz razloga jer smo htjeli da organi i institucije Tuzlanskog kantona uhapse počinioca, a do danas nemamo vijesti da je počinilac djela priveden.

Jasno je da je namjera da se rastjera skup, da se Srbima poruči da niti taj jedan dan nisu dobrodošli.

Ovaj incident bi se mogao pripisati neodgovornom pojedincu, ali treba reći i da je mit o Tuzlanskom kantonu kao oazi multietničnosti, u stvari jedna velika neistina.

Prema zvaničnoj informaciji Vlade Tuzlanskog kantona, broj akta 02/2-05-15591/19 od 22.05.2019. godine, Vlada Tuzlanskog kantona u kojoj radi 251 državni službenik ima samo 4 Srbina državna službenika.

U Vladi Tuzlanskog kantona radi 196 namještenika, od toga samo 3 Srbina.

Od 4258 zaposlenih u oblasti predškolskog osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu samo je 72 Srba ili 1,69 %.

Prema popisu iz 1991 godine, na teritoriji današnjeg Tuzlanskog kantona je živjelo 13,2% Srba.

Ustav Federacije BiH i Ustavi kantona garantuju da će nacionalni sastav zaposlenih u organima kantona biti proporcionalan popisu iz 1991 godine.

(Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare