"Puca" vakcinalni sistem - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Puca” vakcinalni sistem

Izrael, Austrija i Danska postigli su u Jerusalimu dogovor o formiranju saveza po pitanju razvoja i proizvodnje vakcina sledeće generacije.

Taj dogovor je već naišao na kritike pojedinih zemalja članica EU, budući da se u EU insistira na odlukama koje donosi Evrospka komisija.

Tri zemlje će, kako je u četvrtak uveče objavio izraelski premijer Benjamin Netanijahu, formirati zajednički fond za istraživanje i razvoj vakcina protiv kovida-19.

On je to saopštio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa danskom premijerkom Mete Frederiksen i austrijskim kancelarom Sebastijanom Кurcom, koji je među poislednjima zadao “šamar” EU zbog problema sa nabavkom i distribucijom vakcina za sve članice Unije.

Izraelski premijer je, takođe, pozvao i druge zemlje da se pridruže tom savezu, ali je Francuska već kritikovala tu ideju, navodeći da je evropski okvir i dalje najprikladniji način kojim se garantuje solidarnost unutar bloka.

“Moramo sarađivati u okviru Evropske unije…ali moramo da sarađujemo i na globalnom nivou”, poručio je Кurc iz Jerusalima.

On je istakao da je Izrael prva zemlja koja je pokazala da virus može biti poražen.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian priznao je, kako podseća AFP, da ima značajnih nedostataka u politici vakcinacije EU, istovremeno kritikujući ono što je nazvao pokušajem otcepljenja od zajedničke politike.

Evropska komisija se zasad uzdržala od kritike saveza Izraela i dve zemlje EU, iako se baš ona unutar EU smatra najodgovornijom za krizu s vakcinacijom stanovnika EU.

Ako se, međutim, u obzir uzmu stavovui eksperata, “odmetnuti Kurc” je u pravu jer stručnjaci smatraju da će narednih godina dve trećine stanovništva morati godišnje da se vakciniše. A Eu ni sa ovim prvim talasom nije izašla na kraj.

Danas objavljeno

Prije će Srpska izaći iz Bosne nego što će ona postati unitarna

M.

“Ako Srbija želi, Rusija je spremna”

M.

Francuska poručila: Napustite tu zemlju

M.

Ostavite komentar