Ptičji grip se pojavio u tri hrvatske županije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Ptičji grip se pojavio u tri hrvatske županije

U tri hrvatske županije, Sisačko-moslavačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Međimurskoj, utvrđen je visoko patogeni ptičji grip.

Kako bi spriječilo širenje te izuzetno opasne bolesti, Ministarstvo poljoprivrede je pozvalo sve vlasnike farmi peradi da sprovode stroge preventivne mjere i da živinu obvezno drže u zatvorenom prostoru, izvještava HRT.

Da je situacija ozbiljna svjedoče i informacije iz susedne Mađarske, gdje je zatvorena jedna velika klanica gusaka zbog prodora virusa, a oko dvije stotine ljudi ostalo bez posla, prenosi Hina.

Podsjeća se da je ptičji grip nedavno potvrđen kod uginulog labuda na Dravi u Međimurju, te da su odmah sprovedene stroge biološke mjere bezbjednosti da domaća perad ne bi došla u kontakt s divljim pticama.

U naselju Staro Pračno, u Sisačko-moslavačkoj županiji, perad je usmrćena kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da panike nema, ali da su opez i kontrole nužni.

“Stroge su mjere kontrole na ugroženom području, najprije u krugu od tri kilometra, zatim i na dodatnom od 10 kilometara. Kontrole su svakodnevne, klinički pregledi se obavljaju”, izjavila je ministarka poljoprivrede Marija Vučković.

Uzgajivač živine Juraj Orehovec iz Velikog Bukovca smatra da će zbog izbijanja ove infekcije Božić biti malo poremećen jer će ponuda pataka biti manja, a vjerovatno će se odraziti i na cijenu na tržištu.

Danas objavljeno

Veliki požar u tržnom centru u Pomoskovlju, jedna žrtva

M.

Rosu blokirala Sjevernu Mitrovicu, u grad ušlo više od 200 specijalaca

M.

Petković: Kurtijev cilj okupacija sjevera KiM

M.

Ostavite komentar