Psiholozi tvrde: Brakovi "ne pucaju" nakon sedam godina; krizni period je ovaj - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Psiholozi tvrde: Brakovi “ne pucaju” nakon sedam godina; krizni period je ovaj

Čak kod dve trećine parova, obrazac se ponavljao.

Mnogi veruju da je sedma godina braka krizna, te da je ovo prekretnica u odluci da li će zajednički život partnera nastaviti da funkcioniše ili ne. Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da to baš i nije tako, već da je krizna godina braka, zapravo, deseta.

Naučnici Univerziteta u Juti (SAD) su sproveli istraživanje u kome je učestvovalo više od 2.000 žena, rođenih između 1957. i 1964. godine. Sve one su bile u braku trideset i nešto godina.

Psiholozi su primetili da se u dve trećine brakova ponavljao isti obrazac – parovi su prvo uživali u sreći, da bi zadovoljstvo zatim počelo da opada.

Naučnici smatraju da je najveći razlog za to nezadovoljstvo žena koja puca pod poslovnim i porodičnim obavezama, jer nema podršku muškarca. Dakle, ukoliko parovi “prežive” tu desetu godinu braka, imaju velike šanse da ostanu zajedno do kraja života.

Žene, naime, vremenom shvataju da nemaju koristi od svađa, pa odustaju, posvećuju se sebi i svojim interesima. Takva strategija obično urodi plodom, jer se nakon nekog vremena ponovo povezuju sa suprugom, a to znači i da ponovo uživaju u braku.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Kijanu Rivs je često žrtvovao karijeru da bi se brinuo o bolesnoj sestri

Vanja A

Mislio da je srednjovjekovna dijamantska burma – omot slatkiša: Prsten prodat na aukciji za nevjerovatnu sumu

Vanja A

Nezaboravna Brijen iz “Igre prestola” se konačo osjeća lijepo pred kamerama

Vanja A

Ostavite komentar