Psihologija ljubavi: 3 razloga zašto muškarci ostavljaju dobre žene - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Psihologija ljubavi: 3 razloga zašto muškarci ostavljaju dobre žene

Kada se raskid pojavi niotkuda – evo zašto muškarci ostavljaju dobre djevojke/žene!

Gotovo svaka žena je bar jednom “iznajmila sobu u Hotelu slomljenih srca”. Ponekad ne vidimo da prekid dolazi, čak iako se približava poput razjarenog bika u neonski zelenoj košulji i trubi u rog. Drugi pak put, raskid se pojavi niotkuda. Sve je bilo u redu, kad odjednom… nije.

Kako god da se prekidi pojave, oni obično imaju nešto zajedničko – tri razloga koje vaš bivši vjerovatno krije – a koji su ga sprječavali da vam kaže kako se zaista osjećao.

Možda mislite “Ma ne, kod mene nije bilo tako. Ne moj dragi”. Vaš muškarac je bio osjećajan, otvoren i plakao je uz romantične filmove. Ali svi se muškarci bore sa tim problemima koje ih zbunjuju i zbog kojih se zatvaraju u sebe.

Razumijevanje tih problemima može vam pomoći da prebrodite bolan raskid ili čak pomogne da se pomirite sa bivšim.

Evo koja su to tri tajna razloga zašto muškarci prekidaju sa stvarno sjajnim ženama:

1. Osjeća da je pod pritiskom i nije dovoljno dobar

Jeste li ga ganjali, htjeli od njega više pažnje ili seksa nego što vam je on pružao? Jeste li osjećali da često pokušavate “popraviti” stvari u vezi?

Ako se prepoznajete u tome, sigurno je postojala neravnoteža u vašem odnosu i on se vjerovatno osjećao pritisnutim i nedovoljno dobrim za vas. I važno je da znate – to nije vaša krivica.

Većina muškaraca bježi od emocionalnog pritiska kao da je riječ o njihovom životu, jer u njihovom umu oni stvarno spašavaju svoje živote. Emocionalni pritisak je izazov za nerazvijeni dio muškarčeve muškosti i on osjeća da se ne zna sa tim nositi. Čini mu se da šta god učini, nije i nikada neće biti dovoljno dobar za vas. Zbog toga se muškarci radije zatvaraju u sebe poput tvrđave, nego da se suoče sa još većim osjećajem pritiska i nedovoljnosti.

2. Vašu vezu je doživljavao kao takmičenje

Ako se muškarac mora takmičiti sa ženom za kontrolu u vezi, on ne samo da se osjeća nedovoljno dobrim već i kao da u ženinom životu nema mjesta za njegovu muževnost. Nije da muškarac treba kontrolisati cijelu vezu, to bi bilo nepošteno prema oboma. U dobroj vezi njihove se snage nadopunjuju i svaka osoba prepušta kontrolu u nekim područjima. Ako se to ne događa, obje strane se počinju takmičiti da bi pobijedile, a na kraju njihov odnos gubi. Ta se dinamika vidi u ovakvim scenarijima:

– U druženju sa prijateljima. Jeste li pred prijateljima raspravljali o tome ko je od vas dvoje “u pravu”?

– Finansijski, ko je “hranitelj porodice”? Jeste li zarađivali više od njega? I još važnije, jeste li o tome razgovarali na način koji je njemu “oduzeo muškost”?

– Odlučivanje. Jeste li stalno vi donosili odluke u odnosu? Gdje ćete jesti, kako ćete se zabavljati, koje filmove gledati?

Ako je baš partner osjećao da ste protiv njega umjesto za njega, nikada se nije osjećao potpuno sposobnim za otvaranje srca jer se plašio da će izgubiti “igru” i biti povrijeđen.

3. Nije se osjećao poštovanim

Muškarac ne može graditi suživot sa ženom koja ga ne poštuje. On mora osjećati da ga njegova partnerka podržava i iznad svega, mora znati da ćete ga prihvatiti i u njegovim najtežim trenucima. Jer vi ste ključ njegovog uspjeha.

Da bi on to sve otključao unutar sebe, a to podrazumijeva i njegovu nježnost i želju za obavezivanjem, njemu je potrebno da zna da ga vi poštujete. Kada je u to siguran, on može preduzimati veće poteze u životu i iskusiti više slobode nego što bi ikad mogao sam.

Sada kada znate moguće razloge zbog kojih je otišao, kako da ga vratite? Razmislite o svemu i odmah preduzmite nešto kako biste ispravili situaciju ako ga još uvijek iskreno volite. Kada otkrijete kako probiti njegove ograde i dotaći najdublji dio njegovog srca, preplaviće ga smirenost i osjećaj povjerenja jer ga (konačno) razumijete.

Izvor: Sensa.hr

Danas objavljeno

Dadilje slavnih osoba nemaju normalan život

Vanja A

Prisjeo mu dobitak na lutriji: Svaki dan mu dolaze kući i traže novac

Vanja A

BL Chilli Queen oduvala mušku konkurenciju na “Šurijadi”

Vanja A

Ostavite komentar