Psi razumiju 89 riječi, dokazala su istraživanja! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Psi razumiju 89 riječi, dokazala su istraživanja!

Stručnjaci iz Kanade, anketirali su vlasnike pasa o riječima na koje njihovi kućni ljubimci najviše reaguju.

Psi su u prosjeku mogli razumjeti ukupno 89 riječi i fraza, ali jedan pametni pas je bio u stanju da shvati ukupno čak 215 riječi i fraza.

Unsplash

Istraživači u Kanadi, anketirali su 165 vlasnika različitih pasmina pasa o različitim riječima i frazama, koje njihovi ljubimci razumiju. U prosjeku, vlasnici su potvrdili da njihov pas može odgovoriti na 89 pojmova, s tim da je jedan posebno pametan pas, navodno mogao razumjeti ukupno 215 pojmova.

Autori su otkrili, da naredbe/komande čine većinu riječi, na koje su psi reagovali, uključujući klasike poput “sjedi”, “lezi” “stani”, “dođi”, itd. Posmatrajući pse po rasama, najbolje rezultate su imali psi ovčari ili miksevi ovčarskih pasa.

Unsplash

Novo istraživanje sprovele su Catherine Reeve i Sophie Jacques, istraživačice na Odsjeku za psihologiju i neuronauku Univerziteta Dalhousie, Kanada. “Zbog svoje evolucijske istorije i bliske povezanosti s ljudima,  psi su naučili reagovati na ljudske verbalne i neverbalne znakove na nivou bez premca u odnosu na druge vrste životinja, poručuju istraživačice.

“Njihova sposobnost da odgovore na komunikacijske znakove, ključna je za brojne profesionalne i porodične uloge, koje psi igraju u našim životima. Na osnovu izvještaja vlasnika, čini se da se psi uveliko razlikuju ne samo po broju već i po vrstama riječi na koje psi reaguju”, kažu istraživačice.

Unsplash

Trenutna studija je u skladu s postojećim istraživanjima, koja sugerišu da psi mogu biti posebno vješti u odgovaranju na komande, a ne na objektne riječi. Još 1928. godine naučnici su pokušali da procijene sposobnost pasa da shvate, ono što im ljudi govore.

Radeći sa 165 vlasnika pasa različitih rasa i starosti, istraživači su ih zamolili da prijave broj riječi na koje je njihov pas mogao odgovoriti i razumjeti. Za svaku riječ ili frazu je zatraženo da navedu, da li vjeruju da je njihov pas odreagovao na tu stavku.

Unsplash

Reakcije pasa su definisane kao uzbuđenje, traženje nekoga ili nečega, cviljenje, lajanje, trčanje, mahanje repom ili izvođenje tražene radnje ili komande.

Izvor: dailymail.co.uk

Danas objavljeno

Forbs: Ilon Mask više nije najbogatiji čovek na svijetu

Vanja A

Supruga Aleka Baldvina prvi put progovorila o tragediji koja je njenu porodicu zavila u crno

Vanja A

Takmičar u njemačkom kvizu “Ko želi biti milioner?” dobio pitanje o BiH, trebala mu je pomoć

Vanja A

Ostavite komentar