Pržena juneća rebra u sosu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pržena juneća rebra u sosu

Priprema rebara na roštilju višečasovni je proces, ali uz nekoliko trikova takav ukus možete postići i prženjem

Sastojci:

  • 1 kg junećih ili telećih rebara
  • 5 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 7 čenova bijelog luka
  • 2 kašičice ljute paprike
  • 3 kašičice senfa
  • 13 kašika maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 2 krompira srednje veličine
  • 2 veze peršuna
  • 2 kašike mljevenog oraha ili badema
  • 40 g parmezana
  • 3 kašike kečapa

Priprema:

Rebra operite i osušite, pa ih stavite na veliki komad alu-folije. Pomiješajte so, biber, ljutu papriku i sitno isjeckan beli luk, pa mješavinu pospite po mesu. Junetinu premažite senfom, poprskajte limunovim sokom i za kraj prelijte uljem. Uvijte u foliju i ostavite da odstoji u frižideru preko noći. Marinirana rebra stavite u posudu za grilovanje, a prije toga na dno sipajte čašu vode i prekrijte crnim lukom. Pržite sat vremena na 150 stepeni. Nakon toga meso premažite mešavinom tri kašike kečapa i jednom ulja pa vratite na zagrijanu ringlu još sat vremena.

Priprema sosa:

Tri čena bijelog luka oljuštite i izgnječite da dobijete pastu, a potom spojte sa sitno sjeckanim peršunom. Dodajte mljevene orahe ili bademe, parmezan i šest kašika maslinovog ulja, pa sve promiješajte.

Izvor: Nezavisne

Danas objavljeno

Napitak od cvekle ubrzava metabolizam

Vanja A

Ovo su najčešći razlozi zbog kojih su ljudi širom svijeta zabrinuti

Vanja A

9 jesenjih super namirnica za mršavljenje, koje trebaš jesti ove sezone

Vanja A

Ostavite komentar