27. Januara 2022.

Prvo u gradu na Vrbasu: Udruženje “Roda” pomaže parovima u borbi protiv steriliteta

Big Portal

Krajem prošle godine dvadesetak Banjalučana odlučilo je da se organizuje i osnuje udruženje, prvo takvog tipa u gradu na Vrbasu koje okuplja porodice i pojedince sa problemom steriliteta.

Predsjednica Udruženja Dijana Kuzmanović ističe da svijest građana o tom problemu nije na zadovoljavajućem nivou, jer i dalje postoje predrasude koje ih sputavaju da slobodno i glasno govore o tome kroz šta prolaze u borbi za potomstvo.

“Sigurna sam da se krećemo u dobrom pravcu, sporo, ali ipak naprijed. Mislim da je manjak informacija i edukacije glavni problem. Kada ljudi znaju i kada su upućeni, manje je stida i više slobode”, naglasila je za “Glas Srpske” Kuzmanovićeva.

Dodala je se bave edukacijom, učestvuju u izradi pravilnika grada i pružanju međusobne podrške i razmjena podataka, kao i saradnjom sa drugim srodnim udruženjima.

“Sve aktivnosti usmjerene su samo na jedno, a to je očuvanje reproduktivnog zdravlja i pronalaženje što više mogućnosti za ostvarivanje trudnoće kod parova koji to ne mogu prirodnim putem”, kazala je Kuzmanovićeva.

Istakla je da se dešava da parovi ispričaju svoju priču, ali ne žele da pristupe udruženju da bi olakšali svoju borbu sa sterilitetom.

“Trenutno imamo manje od 20 članova. I sami poznajemo te strahove, strepnje, bol, kao i sve emocije koje prate te procese te u potpunosti razumijemo one koji imaju problem i tu smo da to promijenimo”, rekla je Kuzmanovićeva.

Iako su osnovani prije nekoliko mjeseci, usmjerili su sve snage da parove edukuju i upute u sve mogućnosti koje su pred njima na putu da se ostvare kao roditelji.

“Roda” želi da razbije njihov strah i da razgovor o toj temi digne ne viši nivo, s ciljem podizanja nataliteta u najvećem gradu Srpske. Trudimo se da budemo profesionalna organizacija koja sarađuje sa stručnjacima iz oblasti ginekologije, urologije i svih grana medicine koje mogu pomoći uspješnosti procedure vantjelesne oplodnje”, dodala je Kuzmanovićeva i pozvala Banjalučane koji imaju ovaj problem da im se jave i pridruže, jer zajedno mogu učiniti više u borbi za potomstvo.

Panel diskusije
“Roda” organizuje panel diskusije putem kojih žene mogu naučiti kako da očuvaju reprodutivno zdravlje, a ističu da će na takve događaje pokušati da privuku i muškarce.

“Imaćemo gostovanje urologa koji se bavi reproduktivnim zdravljem, a u narednom periodu ćemo nastojati da ugostimo i nutricionistu, psihologa, endokrinologa, hematologa i sve one karike koje su neophodne da bi jedan par sa problemom steriliteta lakše došao do trudnoće”, ispričala je Dijana Kuzmanović.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare