7. Januara 2022.

Prvo smirite sebe: Kako pričati s djecom o Corona virusu?

Big Portal

Naime, na taj način mogu izvući mnogo pogrešnih zaključaka. Dječija fantazija može da razvije scenarije koji su mnogo strašniji od onoga što se stvarno dešava, ako ne pričamo o tome.

– Zapravo ovo je idealno vrijeme da iskoristite ovu situaciju povišene tenzije kako bi bili oslonac svom djetetu-savjetuje dječiji psiholog Milena Buđevac.

Prvo morate da provjerite šta dijete uopće zna o virusima, bolestima i umiranju. Zatim mu kratko i jasno dajte informacije koje ga zanimaju, a vi ih smatrate relevantnim. Također ih nemojte trpati bespotrebnim informacijama.

-Uvijek imajte na umu to koliko dijete ima godina. Prilagodite riječnik i generalno filtrirajte sadržaj koji stiže do djece- savjetuje Buđevac.

No ukoliko ste i vi uznemireni situacijom uzrokovanom Corona virusom najprije umirite sebe. Smislite plan i razgovarajte s nekim ko je vama izvor podrške i glas razuma. Smanjite izloženost tv sadržaju, društvenim mrežama i razgovorima koji vas uznemiravaju.

-I kod vas i kod djeteta mogu da se pojave mnoge emocije od brige, straha, strepnje, panike pa do neke čudne euforije. I to je potpuno u redu, osim ako vas ne preplavljuju, odnosno ne blokiraju normalno funkcioniranje-, kaže Buđevac.

Ne zaboravite i da je sasvim u redu biti zabrinut, ali panika i nemir su također zarazni i potpuno beskorisni. Djeca zbog svog načina razmišljanja i nemogućnosti da razmotre sve činjenice, često brinu da će bolest pogoditi baš njih ili njihovu porodicu.

(S.H.P)

Azra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare