Prvo je hakerima platio ucjenu, pa im je onda odgovorio istom mjerom - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Prvo je hakerima platio ucjenu, pa im je onda odgovorio istom mjerom

Nemački programer Tobias Fromel (poznat i kao “battleck”) uzvratio je napad kreatorima Muhstik ransomware-a, kojima je prethodno platio 0,09 Bitkoina kako bi povratio ukradene fajlove.

Fromel je nakon napada na Bleeping Computer forumu objavio 3.000 ključeva za dekripciju i besplatni decryptor koji bi ostalim žrtvama trebalo da omogući da povrate svoje foldere.

Radi se o nelegalnoj, ali ipak slatkoj osveti, a za sve vlasnike QNAP NAS uređaja koji su prethodno bili žrtve Muhstik napada.

Napadači su od žrtava tražili fiksnu sumu od 0,09 Bitkoina, što je oko 740 dolara, a kako bi dobili ključeve za vraćanje enkriptovanih fajlova.

I Fromel je za vraćanje ukradenih foldera platio 670 evra, da bi potom napao komandni i kontrolni server koji su napadači koristili, i došao do ključeva za enkripciju za 2.858 žrtava koji su čuvani u bazi podataka.

Ostale žrtve su kasnije potvrdile da ključevi funkcionišu, a Fromel je objavio i adresu Bitkoin novčanika na koju oni koje je spasio od napada mogu da mu uplate donacije ako to žele.

Izvor: Coin Telegraph, PC Press

Danas objavljeno

Realme 8 5G ozvaničen sa Dimensity 800U čipom i 90Hz osvežavanjem

Zeljka

Der8auer je postavio GPU svetski rekord sa PowerColor RX 6900 XT Liquid Devil Ultimate kartom

Zeljka

Popularni Huawei proizvodi na popustu i do 46%

Zeljka

Ostavite komentar