Prvi zvanični rezultati: Pobjeda HDZ-a - BIGportal.ba
Region Vijesti

Prvi zvanični rezultati: Pobjeda HDZ-a

Državna izborna komisija Hrvatske objavila je prve, nepotpune rezultate na 22 odsto obrađenih glasova i prema ovim podacima stranka Andreja Plenkovića HDZ trenutno vodi.

Naime, HDZ je osvojio 71 mandat, Restart 41 mandat. a Domovinski pokret 16.

Prema ovim rezultatima, Reformisti imaju pet mandata, Most četiri kao i Koalicija Možemo. Pametno/Fokus/SSiP i HNS imaju po jedan mandat.

Hrvati su danas glasali na parlamentarnim izborima. Od 7 do 19 sati građani su mogli glasati na više od 6.500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države diljem svijeta glasalo se na njih 112.

Prema rejtingu stranaka uoči izbora, analitičari su ocijenili da će ovo biti najneizjvesniji izbori do sada, a kao favoriti su pominjani koalicija Restart, okupljena oko opozicione SDP Davora Bernardića, HDZ aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i Domovinski pokret pjevača Miroslava Škore, koji je stranku formirao nakon kraha na predsedničkim izborima.

Ovi izbori su održani nekoliko mjeseci prije redovnog roka uprkos svakodnevnom povećanom broju novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj. Neobično je i to što su ovi izbori održani u letnjem periodu, a poslednji rok za njihovo održavanje je bio decembar ove godine. Hrvatska ima nešto manje od 3,9 miliona birača.

(Agencije)

Danas objavljeno

Podrška Đokoviću iz Srbije, zasijala kula Beograd

M.

SAD: Zbog zimske oluje otkazano preko 2.700 letova

M.

Srbija: Završeno glasanje na referendumu

M.

Ostavite komentar