26. Februara 2022.

Prvi znak koji ukazuje na nedostatak vitamina A

Big Portal

Jača imunitet, pomaže u sprečavanju brojnih infekcija, snižavanju holesterola, normalnoj funkciji žlezda, a najveću važnost ima u očuvanju vida.

Naučnici su otkrili da se ovaj važan vitamin u velikim količinama nalazi u hrani životinjskog porekla: goveđoj jetri i srcu, mleku, jajima, puteru.

Vitamin A možete dobiti i iz namirnica biljnog porekla – narandžastog, crvenog i žutog povrća, kao što su šipak, bundeva, brusnica, šargarepa, narandžasta i crvena paprika, a najbogatije vitaminom A je riblje ulje.

Ako se ove namirnice ne jedu dovoljno, vemenom dolazi do nedostatka vitamina A, koji se često manifestuje kroz ozbiljno pogoršanje vida.

Prema rečima endokrinologa Tatjane Bočarove, vitamin A je jedan od najvažnijih vitamina za vid: pomaže u radu optičkog nerva i jača očne mišiće.

Jedan od prvih znakova nedostatka važnog elementa je pojava takozvanog “noćnog slepila” – kada osoba koja uđe u prostoriju sa ulice ne vidi praktično ništa.

Endokrinolog je takođe primetio da nedostatak vitamina A dovodi do suvoće rožnjače i začepljenja suznih kanala.

“Ovaj osećaj je poznat svima koji mnogo vremena provode za računarom, a to je još jedna neprijatna posljedica nedostatka vitamina A”, tvrdi doktorka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare