10. Januara 2022.

Prvi u Evropi: Gigafabrika litijum-jonskih baterija počinje proizvodnju

Big Portal

Northvolt, koji su investitori u junu procenili na 12 milijardi dolara, saopštio je da je to prva baterija te vrste koja je u potpunosti dizajnirana, razvijena i sastavljena u takozvanoj gigafabrici od strane domaće evropske kompanije za proizvodnju baterija.

Gigafabrika se može klasifikovati kao fabrika baterija velikih razmera gde se godišnja proizvodnja meri u gigavat-satima (GWh). Očekuje se da će postrojenje, Northvolt Ett imati godišnju proizvodnju od 60 GWh, prenosi PC Press pisanje portala CNBC.

“Naravno, ova prva ćelija je samo početak. Tokom narednih godina, radujemo se što će Northvolt Ett uveliko proširiti svoje proizvodne kapacitete kako bi omogućio evropski prelazak na čistu energiju”, rekao je Peter Carlsson, suosnivač i izvršni direktor Northvolta.

Većina svetskih baterija za električne automobile trenutno se proizvodi u SAD i Aziji, ali Northvolt se nada da će to promeniti. Iako kao kompaija koja postoji nešto manje od 6 godina, Northvolt je potpisao ugovore vredne više od 30 milijardi dolara sa kupcima, uključujući proizvođače automobila BMW, VW, Volvo i Polestar.

Tesla ima pilot fabriku u kojoj pokušava da napravi sopstvene baterijske ćelije, ali trenutno koristi baterije kompanija CATL, Samsung, Panasonic i LG u svojim sistemima za skladištenje energije i vozilima.

Nortvolt je rekao da će komercijalne isporuke početi ove godine, dodajući da će se proizvodni kapacitet povećati na 60GWh u narednim godinama, što je dovoljno za snabdevanje baterijama za oko milion električnih vozila.

Kompanija je prikupila više od 6,5 milijardi dolara od mnoštva investitora kako bi proširila svoje poslovanje.

Poslednji krug finansiranja, najveći do sada Northvolt, vodili su Goldman Sachs i VW, zajedno sa novim investitorima, uključujući švedske penzione fondove AP1, AP2, AP3, AP4 i kanadski penzioni provajder OMERS.

Prethodni investitori kao što su izvršni direktor kompanije Spotify Daniel Ek i kompanija za upravljanje investicijama Baillie Gifford takođe su ulagali u kompaniju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare