4. Juna 2019.

Prvi snimak pomračenja Sunca: 120 godina kasnije

Big Portal

Najstariji snimak pomračenja Sunca pojavio se na YouTube platformi, te korisnici mogu da pogledaju klip koji traje minut i osam sekundi, i na kojem se vidi potpuno pomračenje – od trenutka kada Mesec zakloni Sunce, pa sve dok ne počne da ga oslobađa svoje senke.

Pomračenje se dogodilo se 28. maja 1900. godine, a snimljeno je u Severnoj Karolini tokom ekspedicije koju je sprovodila britanska Astronomska asocijacija. Za snimak je zaslužan mađioničar Nevil Maskelyne, koji je na svoju kameru dodao teleskopski adapter, što je snimanje učinilo prilično jednostavnijim. Dok se nije pojavio na YouTube-u snimak je čuvan u arhivi Kraljevskog astronomskog društva Velike Britanije, te je uz njega priložen i zapis u kojem stoji da je to bio drugi put da je Maskelyne pokušao da snimi pomračenje – prvi snimak iz 1898.je ukraden, tako da o tom događaju danas ne postoji nikakvo svedočanstvo.

Organizacija BFI restaurirala je snimak tako da bude 4K kvaliteta, ali je na YouTube-u dostupna samo rezolucija od 720p.

Izvor: The Verge

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare