30. Jula 2022.

Prvi smrtni slučajevi od majmunskih boginja u Brazilu i Španiji

Big Portal

U Brazilu je preminuo 41-godišnji muškarac koji je, prema navodima tamošnjeg ministarstva zdravlja, bolovao i od limfoma i imao oslabljen imuni sistem.

“Komorbidnosti su pogoršale njegovo stanje”, navodi ministarstvo i dodaje da je pacijent koji je bio hospitalizovan u gradu Belo Horizonteu preminuo od septičkog šoka nakon što je
prebačen na odeljenje intenzivne nege.

U Španiji je prijavljeno 4.298 slučajeva, prema podacima Nacionalne mreže za epidemiološki nadzor (RENAVE).

Od 3.750 zaraženih za koje su informacije dostupne, 120 je hospitalizovano (3,2 odsto), a jedan je preminuo, što ga čini prvim smrtnim ishodom u Španiji od te bolesti.

Prema poslednjim podacima španskog Centra za koordinaciju zdravstvenih uzbuna i hitnih slučajeva od ukupnog broja zaraženih 4.081 su muškarci i 64 žene. Starost onih sa dijagnozom kreće se između 10 meseci i 88 godina, a prosek je 37 godina, navodi El Pais.

U Brazilu, koji je uz Sjedinjene Države i Kanadu zemlja sa najvećim brojem slučajeva infekcije majmunskim boginjama na američkom kontinentu, do sa je prijavljeno više od 5.000 slučajeva, navodi Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO).

Prvi smrtni slučajevi od majmunskih boginja u Americi i Evropi dogodili su se manje od nedelju dana nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala najviši stepen upozorenja zbog majmunskih boginja i proglasila globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju.

SZO je navela da je do sada u Africi pet osoba preminulo od posledica infekcije majmunskim boginjama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare