2. Jula 2020.

Prvi serijski ubica na svijetu: Ubijao jer mu se sviđalo

Big Portal

Poticao je iz dinastije Han, a postao je princ od Džidonga, na sjeveroistoku Kine, za vrijeme vladavine svog strica, cara Džinga od Hana. U njegovim pohodima često su ga pratili sluge i robovi, a obično je pustošio domove pod maskom pljačkanja.

S obzirom na to da je bio princ, veliki znak pitanja stoji pored toga zbog čega bi mu uopšte bilo potrebno da pljačka. Odgovor je, zapravo, jednostavan – Liu Pengli ubijao je ljude samo zato što mu se to sviđalo.

Vladavina njegovog terora trajala je od 144. do 116. godine prije nove ere, a istoričar Sima Ćan napisao je da su se stanovnici okolnih mjesta su se toliko plašili, da ne bi izlazili iz kuće kada Sunce zađe.

Na kraju, sin jedne od žrtava optužio je Penglija za ubistvo, i on je proglašen krivim za više od 100 ovakvih zločina. Sudilo mu se, i mada su zvaničnici željeli da bude pogubljen, car Džing nije želio da osudi svog bratanca na smrt.

Umjesto toga, Pengliju su oduzeti svi činovi i sva vlast koje je imao. Izgubio je i zemlju, a protjeran je u Šangjong, gdje je živio kao običan građanin, piše Sputnjik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare