Prvi sastanak "Evropske političke zajednice": Pozvana i Srbija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Prvi sastanak “Evropske političke zajednice”: Pozvana i Srbija

Šefovi država i vlada sastaće se u četvrtak u Pragu sa najvišim predstavnicima zemalja partnera u okviru prvog sastanka “Evropske političke zajednice”.

Među njima će biti i austrijski kancelar Karl Nehamer.

Evropska politička zajednica je novi format koji je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron, koji će obuhvatiti i države Zapadnog Balkana, Tursku, Ukrajinu, ali I nekadašnju članicu Unije Veliku Britaniju, a kako ističu vlasti u Beču ovaj format treba da zemljama, koje nisu članice EU, omogući bolje priklučenje Uniji.

Nehamer, kako se saznaje u Beču, zalaže se i za to da Izrael bude uključen u “novi klub država”, ali prema Savetu EU su na sastanak u Prag pozvane samo evropske zemlje.

Tako su pozvane kandidati Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, te BiH I Kosovo, Turska, Velika Britanija, zemlje istočnog partnerstva Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, ali I Švajcarska, Lihtenštajn, Islan, Norveška.

Trenutno je u toku detaljna priprema ovog Samita, a namera je da se usvoji zajednički zaključak.

U fokusu Samita Evropske političke zajednice biće pre svega bezbednosna pitanja.

Savet EU je kao cilj naveo podsticanje političkog dijaloga I političku saradnju po pitanjima od zajedničkog interesa jačanjr bezbednost, stabilnosit I blagostanje na evropskom kontinentu.

Ova platforma, kako se ističe u Beču, nije posebna organizacija i neće zameniti postojeće evropske strukture ili procese.

Tema skupa u Pragu biće i migracije, a kako je najavljeno u Beču kancelar Nehamer će učestvovati, zajedno sa predstavnicima država Zapadnog Balkana, na panelu na tu temu.

Prethodno, u ponedeljak, on će o borbi protiv ilegalne migracije I krijumčara ljudi imati sastanak u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom I predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U Pragu u petak, čelnici članica EU održaće neformalni Samit, na kojem će razgovarati o daljoj reakciji Unije na aneksiju teritorija Ukrajine, kao i o energetskoj krizi.

B92.

Danas objavljeno

Brisel, pretresi i privođenja u istrazi o korupciji u Evropskom parlamentu

Vanja A

Ruska ambasada: Komunike PIC-a jednostran, Rusija zadržava pravo da sama djeluje

Vanja A

STRAVA U BIHAĆU Pronađeno tijelo bebe, sumnja se na čedomorstvo

Vanja A

Ostavite komentar