Prvi rezultati izbora u Meksiku - Obradorova stranka dobila većinu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Prvi rezultati izbora u Meksiku – Obradorova stranka dobila većinu

Meksički vladajući pokret Morena i njegovi saveznici trebalo bi da imaju većinu u novom Donjem domu Kongresa, prema preliminarnim rezultatima nedeljnih izbora.

Kako je saopštio Nacionalni izborni institut (INE), prognoze navode da će Morena i koalicioni partneri osvojiti između 265 i 292 od 500 mesta u Donjem domu.

Sa nešto više od 32 odsto prebrojanih glasova, meksička vladajuća stranka vodi na izborima za Donji dom Kongresa, a pored ovog glasanja Meksikanci su u nedeljnoj trci birali guvernere država i lokalne poslanike, što je svojevrstan referendum o politici predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora i njegovih napora da oživi državne institucije.

Prema ovim rezultatima, Morena i njeni saveznici imaju gotovo 42 odsto podrške, a podaci INE pokazuju da je to nešto iznad ukupne podrške opozicionom savezu Stranke nacionalne akcije (PAN) desnog centra, centrističke Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) i Partije demokratske revolucije (PRD) levog centra.

Ankete poslednjih dana ukazivale su da će vladajuća stranka pobediti u i trci za većinu od 15 državnih guvernera, a oko 93,5 miliona Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima koje su pratili ekstremno nasilje i neregularnosti.

Predizborna kampanja obeležena je nasiljem i ubistvom nekih kandidata na lokalnim izborima.

Nepoznati počinioci juče su bacili ljudske glave na dva biračka mesta u Tihuani, a pucano je i na kancelarije stranke predsednika Obradora, dok su glasački listići ukradeni na nekoliko biračkih mesta.

Na taj način samo je nastavljen najkrvaviji izborni proces u istoriji Meksika, tokom kojeg je ubijen 91 političar i zabeleženo više od 900 napada na kandidate i aktiviste, mahom opozicionih stranaka.

Analitičari su ocenili da su kriminalne grupe želele da utiču na tok izbora, dok su vlasti ta ubistva pripisale nekim drugim okolnostima, smatrajući da ona nisu nužno povezana sa izborima.

Izbore je nadgledalo 19.000 posmatrača.

Danas objavljeno

Rosu blokirala Sjevernu Mitrovicu, u grad ušlo više od 200 specijalaca

M.

Rjabkov upozorio da se NATO “igra vatrom”

M.

Blinken: Švedska i Finska uskoro u NATO savezu

M.

Ostavite komentar