Prvi razgovor Bajdena i Đinpinga: Konfrontacija vodi u katastrofu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Prvi razgovor Bajdena i Đinpinga: Konfrontacija vodi u katastrofu

Američki predsjednik Džo Bajden i kineski predsjednik Si Đinping održali su danas prvi telefonski razgovor u kome je Bajden poručio da je za njegovu zemlju prioritet otvoren i slobodan region Indo-Pacifika dok je kineski lider naglasio da bi intenziviranje sukoba vodilo u katastrofu obje nacije.

“Američki predsjednik je prenio kineskom lideru svoju zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava Pekinga, u Hongkongu, Sinđijangu i zbog kineske politike prema Tajvanu”, navodi se u saopštenju Bijele kuće povodom prvog sastanka dva lidera, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je kinesko ministarstvo spoljnih poslova povodom ovog sastanka saopštilo da je predsjednik Si poručio Bajdenu da bi dalja konfrontacija vodila u katastrofu i da bi dve strane trebale da uspostave mehanizme za prevazilaženje svih nesporazuma.

Kineski lider je takođe zadržao čvrst stav u vezi Hongkonga, pokrajine Sinđijang i Tajvana, za koje je Si rekao američkom predsjedniku da su pitanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine, za koje se nada da će im Sjedinjene Države pristupati oprezno.

To je bio prvi zvanični telefonski razgovor dva predsjednika otkako je kineski lider razgovarao sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom u martu prošle godine, od tada su odnosi dvije zemlje došli na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija, a Tramp je za pandemiju KOVID-19 direktno optužio Kinu.

Kineski zvaničnici izražavaju umjereni optimizam da će se bilateralni odnosi dvije zemlje poboljšati za vrijeme administracije Bajdena i pozivaju Vašington da u spornim pitanjima postigne kompromis sa Pekingom, navodi agencija.

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar