17. Augusta 2021.

Prvi put u Americi: “Proglasite katastrofu”

Big Portal

Vlasti saveznih država na zapadu SAD traže od savezne administracije da proglasi stanje katastrofe.

Agencija za melioraciju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da će nestašica u jezeru smanjiti distribuciju vode u Arizoni, Nevadi i Meksiku za period od narednih godinu dana, prenosi Rojters. Arizona će prema ovom izveštaju izgubiti 18 odsto godišnje raspodele, dok će u Nevadi ono iznositi sedam odsto, a raspodela Meksiku, koja se vrši prema sporazumu iz 1944. godine, biće umanjena za pet odsto.

Odvojeno, 10 guvernera saveznih država na zapadu SAD, pozvalo je predsednika Džoa Bajdena da proglasi saveznu katastrofu od suše u njihovim državama, što bi omogućilo poljoprivrednicima i stočarima da traže posebnu pomoć uz onu koja je dostupna kroz postojeće hitne programe.

“Istorijski nivoi suše prete da unište kompletne useve, smanje prinose i zadrži ekstremne nivoe štetočina i bolesti koje doprinose kumulativnom gubitku”, poručili su guverneri.

Oni navode da je suša drastično smanjila zalihe stočne hrane širom Zapada, što je prouzrokovalo da cene sena skoče i da mnogi stočari i poljoprivrednici moraju da prodaju stoku ili razmisle o prodaji svoje zemlje radi opstanka. Najnoviji izveštaj američkog praćenja suše pokazuje sušne uslove u 99 odsto zapadnih delova SAD, u poredjenju sa 63 odsto pre godinu dana, a procenjuje se da 59,2 miliona Amerikanaca živi u područjima pogodjenim ovim ekstremnim vremenskim uslovima.

Jezero Mid, nastalo je 1930-ih godina gradnjom brane Huver na reci Kolorado, i opslužuje vodom 25 miliona ljudi u gradovima Los Andjeles, San Dijego, Feniks, Takson i Las Vegas.

Izvor: Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare