Prvi put na UKC RS izvedena laparoskopska operacija hernije jednjaka - BIGportal.ba
Banja Luka

Prvi put na UKC RS izvedena laparoskopska operacija hernije jednjaka

Ljekari Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS po prvi put su uradili operativani zahvat – laparoskopsku operaciju hijatalne hernije jednjaka.

Hijatus hernija, odnosno hernija hijatusa jednjaka ili kako se u svakodnevnom govoru naziva želudačna kila, nastaje kada želudac prođe u grudni koš iz trbuha, kroz otvor na dijafragmi.

– Kao posljedica toga nastaju brojni simptomi koji su najčešće uslovljeni zadržavanjem i nekontrolisanim vraćanjem želučanog sadržaja u jednjak. Hijatus hernija je u stvari anatomski defekt koji remeti normalnu funkciju završnog dijela jednjaka i početnog dijela želuca, odnosno normalan transport hrane i sprečavanje vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Kada postoji želučana kila, kiselina se nesmetano vraća u jednjak i dovodi do nastanka simptoma, gorušice, mučnine, nadiminja i povraćanja – kažu u UKC RS i dodaju da su pomenutom procedurom ljekari ove zdravstvene ustanove uradili hijatoplastiku, odnosno ušivanje i sužavanje otvora na dijafragmi kroz koji prolazi jednjak i fundoplikaciju.

– To podrazumijeva pravljenje manžetne od želuca oko jednjaka po Nissen-u, te se na taj način sprečava prelazak kiselog želučanog sadržaja u jednjak.

Ova vrsta hirurgije je zlatni standard za pacijente sa hijatalnim hernijama jednjaka, a preporučuje se na osnovu medicinskih indikacija koje postavlja ljekar, naročito pacijentima koji pozitivno ne reaguju na propisanu terapiju. Ovom vrstom hirurgije omogućen je mnogo brži oporavak pacijenata u odnosu na klasičnu hirurgiju, te se vrlo brzo nakon urađenog operativnog zahvata pacijent vraća svojim svakodnevnim aktivnostima – naglašavaju u UKC RS.

Operativni zahvat uradili su hirurg Goran Janjić, asistenti dr Nebojša Trkulja i dr Duško Topić, anesteziolog dr Sanja Jeličić, te instrumentarke Duška Šipka i Nikolina Đuđić.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 27.10.2021. godine

Vanja A

Nastavljena sjednica Skupštine grada Banjaluka

M.

Ove ulice u Banjaluci danas bez vode

M.

Ostavite komentar