Prvi predsjednik Sjeverne Makedonije stupio na dužnost - BIGportal.ba
Region Vijesti

Prvi predsjednik Sjeverne Makedonije stupio na dužnost

Stevo Pendarovski, koji je danas i zvanično stupio na dužnost, poručio je da će biti predsednik svih građana – i onih koji nisu glasali za njega, kao i onih politički neopredeljenih. Inauguraciji su prisustvovali zvaničnici država regiona, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U makedonskom Sobranju je održana inauguracija Steve Pendarovskog (56), pobednika prošlonedeljnih predsedničkih izbora i kandidata koga je podržala vladajuća koalicija.

U svom prvom obraćanju u svojstvu šefa države, Pendarovski je istakao da smatra da Severna Makedonija ima dobre odnose sa svim susedima, što je, ističe, posebno važno imajući u vidu geografski položaj njegove zemlje i strukturu stanovništva.

Poručio je da će raditi posvećeno na sprovođenju najvažnijih državnih interesa, da će povećati diplomatsku aktivnost kako bi država što pre postala članica NATO-a i otpočela proces pristupanja u EU.

Svečanosti je, pored ostalih gostiju, prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se sastao sa Pendarovskim i poručio nakon inauguracije da veruje da će dve zemlje otkloniti “šumove” iz prethodnog perioda.

Na početku je intonirana himna, a zatim je Pendarovski dao svečanu izjavu pred poslanicima, članovima vlade, verskim poglavarima, prvim ljudima vojske, diplomatskim korom i gostima iz inostranstva, čime je zvanično počeo njegov petogodišnji mandat.

Kako je ranije saopšteno u Skoplju, na inauguraciju su bili pozvani i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, šefica diplomatije EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ali niko od njih nije prisustvovao svečanosti.

Svečanosti je prisustvovao bivši predsednik Đorđe Ivanov, kao i prethodni predsednik Branko Crvenkovski, supruga poginulog makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog, načelnik Generalštaba makedonske vojske, guvernerka Narodne banke, poglavari verskih zajednica, predstavnici sudske vlasti.

Prisustvovali su i bugarski predsednik Rumen Radev, albanski predsednik Ilir Meta, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, šef grčke diplomatije Jorgos Katrugalos, zamenik ministra spoljnih poslova Turske Faruk Kajmakči i predstavnik slovenačkog predsednika Boruta Pahora.

Opozicione partije su bojkotovale inauguraciju.

Pendarovski je prvi predsednik Severne Makedonije nakon promene imena države, a peti od sticanja samostalnosti Makedonije.

On je posle izbora izjavio da se nada skorom susretu sa Aleksandrom Vučićem.

Na predsedničim izborima 5. maja pobedio je kao nestranački kandidat, ali je imao podršku vladajućih socijaldemokrata i premijera Zorana Zaeva.

Stevo Pendarovski je ranije bio nacionalni koordinator za članstvo u NATO-u.

RTS

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar