Prvi par u Evropi koji će živjeti u "štampanoj" kući - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Prvi par u Evropi koji će živjeti u “štampanoj” kući

Porodica iz Masačusetsa angažovala je profesionalnog lovca na blago da istraži višedecenijske glasine o skrivenom novcu u njihovom domu odnosno tavanu. Na kraju su ispod podnih tavanskih dasaka u metalnom sefu pronašali 46.000 dolara.

Eliza Luc (70) i Hari Dekers (67), bivši prodavači iz Amsterdama, u četvrtak su dobili digitalni ključ – aplikaciju kojom otvaraju ulazna vrata dvosobnog bungalova na pritisak dugmetom, prenosi Gardijan.

“Prelijepa je. Imate osjećaj da ste u bunkeru – djeluje vrlo bezbjedno”, rekao je Dekers.

Nova kuća se sastoji od 24 betonska elementa koji su štampani sloj po sloj u Ajndhovenu prije nego što su kamionom transportovani na mjesto sklapanja.

Potom su dodati krov i prozori i urađeni su završni radovi kuće od 94 kvadrata.

Prvi par u Evropi koji će živjeti u "štampanoj" kući

Ovakvu kuću bi bilo teško napraviti koristeći tradicionalne metode, a objekat je prvi od pet koji građevinska firma Sent-Goban Veber Bemiks planira da napravi u predgrađu Ajndhovena.

U posljednje dvije godine su djelimično napravljene kuće betonskim 3D štampačem u Francuskoj i SAD, a projekti se polako šire svijetom.

“Ovo je prva kuća koju su vlasti odobrili 100 odsto i koju su naselili ljudi koji plaćaju da žive tu”, rekao je Bas Hijsmans, izvršni direktor Veber Beneluksa.

Štampanje 3D metodom se radi uz velike robotske ruke koja izbacuje iz vrha cijevi cement i slaže sloj na sloj i tako pravi zidove.

Hijsmans je rekao da je za štampanje kuće bilo potrebno 120 sati rada betonskog 3D printera.

Nezavisne.com

Danas objavljeno

Nekoliko prednosti odrastanja djece uz kućne ljubimce

Vanja A

Otac princeze Charlene progovorio o njenom zdravstvenom stanju

Vanja A

Tinejdžer tužio auto školu jer je pao na vozačkom ispitu!

Vanja A

Ostavite komentar