Prvi ovogodišnji slučaj trihinele: Zaražena divlja svinja kod Banjaluke, meso niko nije jeo - BIGportal.ba
Banja Luka

Prvi ovogodišnji slučaj trihinele: Zaražena divlja svinja kod Banjaluke, meso niko nije jeo

Prvi ovogodišnji slučaj trihinele otkriven je kontrolom mesa divlje svinje u Stričićima nadomak Banjaluke, koju su tokom lova odstrijelili članovi Lovačkog udruženja “Manjača”.

Veterinar u Veterinarskoj ambulanti “Vlajić” u Stričićima Goran Vlajić potvrdio je za “Glas Srpske” da su tokom vikenda lovci donijeli uzorak mesa divlje svinje na pregled, gdje je ustanovljeno da je meso zaraženo trihinelom.

“Na svu sreću, meso niko nije jeo. Odmah smo nakon obavljene analize obavijestili lovce da je meso zaraženo”,  kazao je Vlajić.

Kako je dodao, nakon toga su pozvali Odjeljenje za inspekcijske poslove grada Banjaluka da izađu na teren, te unište sporno meso.

“I ranijih godina u Stričićima je bilo slučajeva trihinele. Prije dvije godine otkrili smo je kod divlje, svinje a prije tri godine kod domaće svinje”,  rekao je Vlajić. Prema tome, veoma je bitno, kako kaže, probuditi svijest građana da meso donose na pregled.

“S obzirom na to da je sami početak sezone svinjokolja, još nije bilo slučajeva zaraze kod domaćih svinja, ali svakako bih apelovao na stanovništvo da se nikako ne opušta i da je jako bitno da se svako meso analizira. Ovaj slučaj divlje svinje pali alarm i signal je da je bolest uvijek prisutna i onda kada joj se najmanje nadamo”,  rekao je Vlajić.

Objasnio je da se u slučaju konzumiranja mesa zaraženog trihinelom mogu dogoditi teške posljedice po zdravlje ljudi, koje dovode do lakšeg i težeg invaliditeta, pa čak i smrti.

Veterinarski inspektor grada Banjaluka Saša Rakić potvrdio je za “Glas” da je ovaj slučaj iz Stričića prvi ove godine.

“Čim smo obaviješteni o slučaju, otišli smo i na licu mjesta spalili to meso, jer je to jedini način uništavanja”,  kazao je Rakić. Dodao je da je veoma bitno da se vodi računa o ispravnosti mesa, jer osoba kada jednom dobije bolest do kraja života ima problem s njom.

Lovci

Vinko Đukić iz Lovačkog udruženja “Manjača” rekao je da je bitno konstantno podizati svijest o važnosti nošenja mesa na analizu.

“Kad se divljač odstrijeli, prvo što se radi je da se meso nosi na pregled i niko ne dira i ne konzumira meso dok ne stignu rezultati”,  kazao je Đukić. Dodao je da se u njihovom lovištu godišnje desi jedan ili nijedan slučaj zaraze.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 05.decembar 2022. godine

Vanja A

Zbog “Banjalučke zime”: Obustava saobraćaja tokom vikenda u centru grada

M.

Banj brdo i 2023. godine bez skijališta

M.

Ostavite komentar