Prvi odbili NATO: "Ne pristajemo" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Prvi odbili NATO: “Ne pristajemo”

Usred tenzija između Ukrajine i Rusije, oglasila se prva zemlja koja ne želi da ugosti vojnike NATO.

Mađarska nec´e dozvoliti raspoređivanje dodatnih snaga na svojoj teritoriji, jer je nacionalna vojska sposobna da obezbedi nacionalnu bezbednost usred tenzija oko Ukrajine, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Ne, mi na to nismo pristali i nec´emo pristati, jer vec´ imamo trupe NATO-a na teritoriji zemlje, a to su mađarska vojska i mađarske oružane snage, koje su u stanju da garantuju bezbednost zemlje. Tako da nam nisu potrebne dodatne trupe na teritoriji Mađarske“, rekao je Sijarto za Juronjuz.

Ranije ovog meseca, portparol američkog ministarstva odbrane Džon Kirbi rekao je da c´e Vašington privremeno rasporediti dodatne američke trupe u istočnoj Evropi zbog ukrajinske krize.

Konkretno, eskadrila od 1.000 članova bila bi premeštena iz Nemačke u Rumuniju kako bi se pridružila 900 američkih vojnika koji su vec´ prisutni u zemlji.

Prvih 100 američkih vojnika vec´ je stiglo u Rumuniju. Još 1.700 vojnika trebalo bi da bude stacionirano u Poljskoj, preneo je Sputnjik.

Moskva je u više navrata odbacila navode Zapada o svojoj nameri da izvrši invaziju na Ukrajinu sa trupama koje je navodno skupljala u blizini zajedničke granice, dodajuc´i da se čini da je zapadna informativna „histerija“ paravan za planove Kijeva da sabotira sporazume iz Minska o sukobu u otcepljenju Donbasa.

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar