22. Jula 2019.

Prvi muzej magaraca koji je otvorio princ

Big Portal

Princ Nikola Petrović, unuk kralja Nikole, u Martinićima kod Danilovgrada, otvorio je Muzej magaraca.

Ulaznica je kilogram šargarepa ili jabuka, koje će se davati životinjama na farmi kao poslastica.

Umesto francuskim konjakom, princ je svojim gostima na otvaranju ovog neobičnog i jedinstvenog muzeja, nazdravio magarećim mlekom.

„Ja sam jedini princ na svetu koji je otvorio Muzej magaraca, i ponosan sam na to“, rekao je princ Nikola.

Farma magaraca otvorena je 2015. godine i predstavlja pravu atrakciju za sve posetioce. Kako bi upotpunili ponudu, domaćini i vlasnici farme, porodica Darka Saveljića, odlučila je da otvori Muzej magaraca.

Osnivač farme i muzeja, orniotolog Darko Saveljić kaže da je farmu do sada posetilo više od 56.000 posetilaca.

„Napravili smo Centar za posetioce koji funkcioniše u okviru farme, a tu je i Muzej magaraca. Tu su oruđa koja su korišćena, tu su kose, razgrtači, kola, samari… Mi to zovemo Muzej magaraca, ali kada bi magarci znali da pričaju, ovo bi bio muzej torture nad magarcima. Sva ova oruđa koja su korišćena bila su jako naporna za ljude, a tek za magarce koji su to vukli i nosili“, ispričao je Saveljić.

Otvaranju Muzeja prisustvovao je veliki broj prijatelja farme, ali i ljubitelja ove veoma inteligentne životinje.

„Farma je vrlo popularna, ne samo u Crnoj Gori, nego i u svetu, preporučuju je svetski vodiči, ‘Lonely planet’, ‘Trip advisor’, od nedavno i Rajaner, kao jednu od 11 destinacija koju turisti mogu da vide u Podgorici, i oko Podgorice.“

Imamo mnogo stranaca, pa nam se čini da sa muzejom i Centrom za posetioce objedinjujemo svu tu ponudu, ističe Saveljić.

„Sada je 40 magaraca na farmi, ali ide se na puno veći broj, zbog jednog od ciljeva farme, a to je zaštita magaraca od izumiranja. Bilo ih je na hiljade u ovom krševitom delu države, gotovo da nije bilo kuće koja nije imala magarca. Izgubili su bitku s tehnološkom revolucijom, tako da je magarac postao jedna od najugroženijih vrsta u Crnoj Gori. Kada sam počeo farmu, jedan magarac, odnosno jedan život je koštao 25 evra, a danas ne možete da ga kupite ispod 150 ili 200 evra“, naglasio je Saveljić.

Na otvaranju Muzeja magaraca gostima se služilo čuveno magareće mleko, koje je veoma lekovito.

„Magareće mleko je prilično zdravo, posebno za plućne bolesti, kašalj, bronhitis, astmu. U narodu poznati ‘magareći kašalj’, taj suvi kašalj, se isključivo leči magarećim mlekom. To je najskuplje mleko na planeti, jako je slično ljudskom mleku i košta 50 evra po litru“, napominje Saveljić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare