17. Marta 2021.

Prvi kontigent vakcina očekujemo do ponedjeljka

Big Portal

“Vlada FBiH je sinoć donijela zaključak u kojem je u tački 2. zadužila ZZJZ FBiH bez odlaganja zaključi ugovor sa Medimpexom. Ukupna količina je 500.000 vakcina, a kompanija garantuje izvršenje posla. U prvom kontigentu najmanja količina je 100.000 vakcina, a rok isporuke je tri dana od dana potpisivanja akreditive. Akreditivi su osigurani“, rekao je Novalić za N1.

Odgovarajući na pitanje da li je ovo moglo biti urađeno i ranije, premijer FBiH je kazao da su krenuli u proceduru onog trenutka kada je Vijeće ministara kazalo da ne mogu nabaviti vakcine, odnosno da imju problem sa Covax sistemom i dalo dozvolu entitetima da ih nabave.

“Osnovali smo ad hoc grupu i zadnjih 10 dana riješili sve proceduru i dali Zavodu. Kao osoba, ne kao premijer, mislim da je ovo sve presporo i da se moralo ići ranije”, kazao je Novalić.

Istakao je kako prve vakcine očekuju do petka ili najkasnije ponedjeljka o čemu će Ured za informisanje Vlade FBiH obavijestiti javnost.

“Razgovarali smo i s direktorom ZZJZ FBiH koji nas je uvjerio da imaju dobro pripremljen plan imunizacije u dogovoru s 10 kantonalnih zavoda za javno zdravstvo. Kada smo saznali iz medija da se na Aerodromu Sarajevo dešava da dolazi do nepotrebnog zadržavanja vakcina, odlučili smo da obavimo razgovore s predstavnicima Aerodroma da vidimo šta je posrijedi da bi te eventualne probleme riješili prije dolaska samih vakcina”, zaključio je Novalić.

Vlada Federacije BiH se na hitnoj sjedici koja je održana sinoć upoznala sa informacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19), koju je pripredmio Ad hoc tim.

Na osnovu ove informacije i procjene ponuđenih cijena, rokova isporuke, ponuđenih količina i garancija za dobro izvršenje posla, Vlada je zadužila Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH da, bez odlaganja, zaključi ugovor za nabavku vakcina s jedinim ponuđačom koji je dostavio potpunu ponudu, a to je Medimpex d.o.o. Sarajevo (Sputnik V).

Ukupna količina vakcina koje se nabavljaju ugovorom je 500.000.

Ugovorom treba definirati da ponuđač garantuje dobro izvršenje posla, da je količina prvog kontigenta najmanje 100.000 vakcina, a rok za njegovu isporuku tri radna dana od dana potpisivanja akreditiva.

Ugovorom će biti definirano da će se plaćanje cijene vršiti sukcesivno, po isporuci vakcina i dobivanja odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za upotrebu vakcine.

Vlada je Ad hoc tim zadužila da nastavi s radom i sa svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda ili eventualno novim ponuđačima, koji se naknadno pojave nastavi pregovore za nabavku dodatnih količina vakcina.

Zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo zdravstva da odmah poduzmu aktivnosti za preraspodjelu sredstava planiranih u Budžetu Federacije BiH za 2021. godinu na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, za potrebe nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19).

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare