26. Septembra 2019.

Prvi kamioni pilećeg mesa iz BiH otišli ka Evropskoj uniji

Big Portal

– Nakon višegodišnjeg nastojanja peradarske industrije u BiH da otvori izvozna tržišta EU i konačnog potvrđivanja izvrsnosti od strane Evropske komisije, Mesna industrija MADI je realizovala prvi izvoz pilećeg mesa iz BiH u zemlje EU – saopštili su iz kompanije MADI.

Istakli su da je ovo istorijski trenutak za privredu BiH te da će prvi izvoz biti realizovan u Njemačku.

Naveli su da su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarija za veterinarstvo BiH i veterinarski inspektori na svim nivoima profesionalno obavili svoje zadatke i time dali doprinos ovoj realizaciji.

– Mi dalje nastavljamo s našim planovima, ponosni što smo potvrdili našu lidersku poziciju ne samo kao najveća mesna industrija u BiH, nego i kao kompanija koja postavlja stazu kojom će ići drugi bh. izvoznici iz mesne industrije – istakli su u MADI-ju.

Maid Jabandžić, direktor kompanije MADI, rekao je da bi mu bilo drago da drugima budu motiv za izvoz.

– Ovo je od velikog značaja i svi smo vrlo radosni jer se mnogo radilo na tome. Vijest o prvim kamionima piletine u BiH je samo vijest kao kruna svega, ali mnogo truda, rada i novaca je potrošeno da sve to uspije. Najbitnije je da je uspjelo, jer zna se sve to nekad proći, pa ne uspjeti – naglasio je Jabandžić.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara, rekao je da je dobra vijest što smo dočekali da prvi kamioni piletine iz BiH krenu na tržište EU.

– Ovo ne samo da će ohrabriti živinarski sektor nego će donijeti neke druge benefite – kazao je Miličić te dodao da živinari rade na malom tržištu, odnosno samo na tržištu zemalja CEFTA.

Istakao je da kompanije iz BiH iz oblasti živinarstva pokazuju spemnost i mogućnost da proizvedu više nego što tržište zemalja oko BiH može da apsorbuje.

– Smatram da je ovo veliki trenutak za privredu BiH, uz napomenu da očekujemo u narednih 15 dana da se preduzeću iz RS definitivno odobri izvoz konzumnih jaja za industrijsku preradu – naveo je Miličić.

Podsjećanja radi, BiH je početkom godine stavljena na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u EU, a domaćim firmama je to zvanično odobreno polovinom maja. Sam izvoz piletine se odužio zbog dugotrajnog pronalaska kupaca na zahtjevnom tržištu EU.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare