Prvi Italijan s potvrđenim virusom korona počeo samostalno disati - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Prvi Italijan s potvrđenim virusom korona počeo samostalno disati

Italijanski ljekari slave jednu pobjedu u borbi protiv epidemije virusa korona. Naime, prva osoba kojoj je u Italiji potvrđena zaraza osjeća se bolje i premještena je s intenzivne njege.

Tridesetosmogodišnji muškarac imena Matija je 21. februara bio pozitivan na COVID-19, čime je, smatra se, postao prvi italijanski pacijent koji se zarazio novim virusom korona. Ni mjesec dana kasnije, u Italiji je ukupno 9.172 zaraženih, a umrle su 463 osobe.

Matija, koji se nalazi u bolnici San Mateo u Paviji, počeo je u ponedjeljak samostalno disati, uz malu pomoć kiseonika, i više se ne nalazi na intenzivnom odjelu, piše ABC News, a prenosi Index.hr.

“Ova bolest dugo traje. Nadamo se da će se brzo oporaviti zbog toga što je mlad i u dobroj formi”, rekao je ljekar Frančesko Mojoli, voditelj intenzivne njege, za državnu televiziju RAI.

Matia je 18. februara došao u bolnicu u Kodonji žaleći se na simptome slične gripi. Poslan je kući, ali vratio se sljedećeg dana nakon što mu se stanje drastično pogoršalo. Testiran je na virus korona tek nakon što su ljekari saznali da se početkom februara družio s prijateljem koji je bio u Kini.

U međuvremenu je zarazio svoju ženu, nekoliko ljekara te nekoliko medicinskih sestara i pacijenata u bolnici Kodonjo.

NN

Danas objavljeno

“Svi se nadamo miru“

M.

Kraj rata, padaju na kolena?

M.

SAD odobrile: Poljska nabavlja HIMARS

M.

Ostavite komentar