Prvi iPhone USB-C modeli stižu naredne godine - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Prvi iPhone USB-C modeli stižu naredne godine

Apple je započeo testiranje iPhone modela koji korite industrijski standard baziran na USB-C interfejsu, prenose dobro obavešteni izvori bliski Bloomberg-u. Od 2012.

Apple telefoni koriste sopstveno rešenje u vidu Lightning konektora, ali noviji i nešto veći USB-C port je slobodno možemo reći, potpuno ovladao i postao domininatan standard fizičke veze u oblasti potrošačke elektronike uključujući i neke Apple proizvode. Korisnici, stručni novinari, pa čak i vladina regulatorna tela su pozvala Apple da napuste Lightning standard i pređu na USB-C u godinama koje dolaze.

Ovakav razvoj događaja je doveo Apple u veliku dilemu sa tri moguća rešenja od kojih dvako, ima svoje negativne strane. Po jednom scenariju, kompanija i dalje može tvrdoglavo da se drži Lightning standarda i to znači da postojeći vlasnici iPhone modela u dogledno vreme neće morati da kupuju nove adaptere, kablove i punjače. Takođe, proizvođači dodataka i opreme za Apple telefone neće morati da izbacuju redizajnirane proizvode sa novim tipom konekcije.

Po drugom scenariju Apple bi mogao da se prebaci na USB-C standard omogućujući iPhone modelima lakši rad sa drugim uređajima i dodacima, uključujući tu i jednostavnije prebacivanje podataka sa Mac prenosnim računarima. Ali ovakav potez bi mogao izazove konfuziju kod korisnika i haos među proizvođačima opreme i dodataka. Time bi se zapravo izgubila kontrola nad kvalitetom i kriterijumom visokog korisničkog iskustva koje Apple godinama gaji.

Iphone_USB_C.jpg

Treći scenario je da Apple pređe na potpuno bežični standard komunikacije, koji obično ne podrazumeva prenos energije tj opciju punjenja baterije, kao ni ultra brze standarde prenosa podataka. Podsetimo da je USB-C 3.2 Gen2 deset puta brži prilikom transfera podataka od trenutno najbržeg standarda Wi-Fi 6 bežične komunikacije.

Prema trenutnim informacijama kojima raspolaže Bloomberg, Apple aktivno testira scenario prelaska na USB-C standard, pošto Evropska unija užurbano ide ka donošenju zakona koji će zahtevati od kompanija da mobilni telefoni, tablet računari, digitalne kamere, slušalice, ručne gejming konzole, portabl zvučnici i slični uređaji iz oblasti potrošačke elektronike, kao standard koriste upravo USB-C konekciju!

Novi zakon još uvek nije donesen, ali u perspektivi je to praktično gotova stvar, što bi nateralo Apple da se odluči za USB-C kao konačno i najlogičnije rešenje. Izvori čije informacije prenosimo još uvek nisu sigurni hoće li Apple nastaviti sa planom prelaska na USB-C standard, ako na kraju zakon koji je u pripremi ne prođe proceduru usvajanja.

Uz sve to, modeli koje Apple trenutno testira nisu planirani da se ponude tržištu do kraja ove godine, tako da će i ovogodišnji iPhone i dalje koristiti Lightning standard, ali kako stvari stoje iPhone sa USB-C konekcijom bi mogao da ugleda svetlo dana već 2023. godine!

Benchmark.

Danas objavljeno

Nothing sprema svoj providni telefon

Vanja A

Tviter kažnjen sa 150 miliona dolara – prodavali privatne podatke korisnika

Zeljka

Dyson razvija robote za sve kućne poslove koje mi ne volimo da radimo

Zeljka

Ostavite komentar